Zwakke yen doet beurzen in Azië pijn

ROTTERDAM, 10 AUG. Zorgen over de Japanse yen en een mogelijke devaluatie van de Chinese munt hebben de Aziatische beurzen vanochtend sterk onder druk gezet. Ook een dreigend faillissement van Mita, een producent van kopieermachines in Japan, zorgde voor de nodige onrust.

De Japanse munt boekte bijna een laagterecord. De yen noteerde vanochtend 146,48 ten opzicht van de Amerikaanse dollar. In juni van dit jaar was de dollar zelfs 146,75 yen waard, een niveau dat in acht jaar niet was bereikt.

Mede als gevolg van de zwakke yen sloot de beurs in Tokio vanochtend voor de zesde achtereenvolgende dag lager. De toonaangevende Nikkei-index leverde nu 1,3 procent in.

In de Aziatische regio slaagde alleen de beurs in Hongkong erin uit het rood te blijven, hetgeen volgens handelaren een correctie van de afgelopen week was. Toen daalde de Hang Seng index met in totaal 11,6 procent.

De aanhoudende druk op de Japanse munt kan volgens analisten tot nieuwe onrust in de regio leiden. De Chinese yuan en de Hongkong dollar zullen naar verwachting als eerste worden meegetrokken. De Chinese munt loopt nog eens extra gevaar door de huidige overstromingen in het land.

“Het is tekenend dat de financiële problemen bij een bedrijf als Mita, dat zelf geen beursnotering heeft, voor onrust in de financiële wereld kan zorgen. Dat geeft de zwakte van de Japanse economie wel aan”, aldus een analist van ABN Amro in Tokio. Mita (omzet circa 1,4 miljard gulden) heeft een schuld opgebouwd van maar liefst 2,8 miljard gulden.

Als schuldige van de aanhoudende valutaproblemen wordt de nieuwe premier Obuchi genoemd, van wie niemand in de financiële wereld een drastische aanpak verwacht.

“Om de val van de yen te stoppen is ingrijpen in het financiële en economische systeem noodzakelijk. Omdat niets daarop wijst, blijven de munt en de beurs onder grote druk staan”, stelt een Japanse analist.

Vanochtend eiste de oppositie tijdens een debat over de crisis het aftreden van de huidige regering die veel te weinig gekwalificeerd zou zijn om de financiële crisis te lijf te kunnen gaan. Obuchi denkt echter niet aan aftreden. “Ik zal alle mogelijke stappen zetten om de problemen aan te pakken”. De oppositie beschikt in het Hogerhuis over een meerderheid, waardoor de aanvaarding van de regeringsplannen grote vertraging kan oplopen. (Reuters)