Zapman

Er zijn nogal wat brieven binnengekomen na de mop vorige week over de Gay Games. Twee homofiele worstelaars stappen gezamenlijk in bad. Zegt de een dit, zegt de ander dat. Hartelijk dank in ieder geval voor uw reacties.

Het is een solitaire bezigheid, columns schrijven in het digitale tijdperk. Maandagmorgen vroeg druk ik thuis op een toets en Zapman duikt via het modem op een telefoonlijn om tien seconden later en tachtig kilometer verder weer boven te komen op het beeldscherm van de redactie. Even de spellingsfouten eruit en daarmee is de kous af.

Het zal een jaar geleden zijn geweest dat in een Zapman de uitdrukking 'stijve pik' voorkwam. Toen werd er gebeld, eindelijk, een reactie van de redactie. Men wilde 'stijve pik' in 'erectie' veranderen. Leek me geen goed idee. Erectie is een woord dat alleen in de mond wordt genomen door mensen die er geen kunnen krijgen.

Niet zolang geleden ging het weer over seks, nu over de overeenkomst tussen op bed liggen vrijen en op de bank naar de verrichtingen van het Nederlands elftal kijken. Ook toen een telefoontje van de krant. Verdomd als het niet waar is, het gaat over seks en men begint te reageren. Nu weer die stapel brieven bij de post na de mop over de worstelaars. Ik zeg niet dat ik het er vorige week om deed, maar gegniffeld heb ik wel toen ik mijn brievenbus opendeed. Ik heb ze stuk voor stuk gelezen. Je had er die schande spraken, schande, schande. En je had er die krom hadden gelegen. Ze wisten zelf ook nog een paar goede Gay-Gamesmoppen.

Ten tijde van de Golfoorlog doken er links en rechts moppen op waarin Sadam Hussein de hoofdrol vervulde. Dan broeit zo'n gebeurtenis bij de mensen, en komt de humor vanzelf. Bij nadere inspectie bleek dat de meeste Golfoorlog-moppen aangepaste Belgenmoppen waren waarin de Belg vervangen was door Sadam Hussein. Maar je had er ook die nooit hadden bestaan als Sadam Hussein zijn legers niet richting Koeweit had gestuurd. Bij de Gay Games zie je hetzelfde. Veel omgebouwde Belgenmoppen en hier en daar een originele. Wat die Gay Games niet allemaal oproepen. Een wereldevenment op het niveau van de Golfoorlog. Het is óf geweld, als je de publieke aandacht wil, óf seks. Zo simpel.

    • Hans Aarsman