Winst BA stijgt op moeilijke markt

British Airways (BA) heeft ondanks moeilijker marktomstandigheden prima resultaten geboekt. In het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar steeg de winst voor belastingen uit gewone bedrijfsuitoefening met 54 miljoen pond tot 145 miljoen pond (473 miljoen gulden).

In hetzelfde kwartaal vorig jaar boekte de Britse luchtvaartmaatschappij een winst voor belastingen van 220 miljoen pond, maar dat was inclusief een boekwinst van 129 miljoen pond uit de verkoop van het belang van BA in de luchtvaartmaatschappij US Air. De nettowinst bedroeg het afgelopen kwartaal 131 miljoen pond (427 miljoen gulden).

De winststijging bij de Britse luchtvaartmaatschappij werd gerealiseerd bij een beperkte stijging van de omzet. De bedrijfsinkomsten namen toe met 2,8 procent tot 2,3 miljard pond (7,4 miljard gulden). De verbetering van het bedrijfsresultaat is volgens de directie van BA te danken aan kostenbeheersing en lagere brandstofprijzen.

De marktomstandigheden zijn er voor British Airways niet beter op geworden. De luchtvaartmaatschappij ziet zich geconfronteerd met een zwakkere Britse economische ontwikkeling, de hoge koers van het pond en de malaise in het Verre Oosten. Het dure pond maakt het gemakkelijker voor Europese concurrenten om op de Britse markt door te dringen.