VN schorten 'nieuwe' inspecties in Irak op

BAGDAD/NEW YORK, 10 AUG. Inspecteurs van UNSCOM, de speciale ontwapeningscommissie van de Verenigde Naties voor Irak, brengen voorlopig geen bezoeken aan Iraakse faciliteiten die nog niet eerder zijn gecontroleerd. Dat heeft een functionaris van de Verenigde Naties gisteren bekendgemaakt. Eerder al liet het Internationale Atoom Energie Agentschap, dat zich ervan moet vergewissen dat Irak in de toekomst niet de beschikking krijgt over atoomwapens, al weten geen 'nieuwe faciliteiten' te gaan controleren.

Deze maatregelen worden algemeen gezien als een poging om het conflict met Bagdad over de wapeninspecties niet op de spits te drijven. Woensdag schortte Irak 'alle samenwerking' met UNSCOM en het IAEA op. De Veiligheidsraad heeft Irak daar donderdag voor gekritiseerd, maar gebruikte de term 'veroordeling' niet.

Overigens gaan de inspecties van faciliteiten die al eerder werden gecontroleerd, gewoon door. Bagdad gaf eerder aan daar ook geen bezwaar tegen te hebben. Het regime in Bagdad heeft vooral problemen met de verrassingsbezoeken aan nog niet eerder gecontroleerde faciliteiten die er op gericht zijn nieuwe gegevens over massavernietigingswapens boven water te krijgen.

Volgens het hoofd van UNSCOM, Richard Butler, is Irak nog steeds niet volledig ontwapend. “Ik geloof dat zij weten dat wij het bewijs van bepaalde dingen hebben”, aldus Butler gisteren. Volgens de UNSCOM-chef had hij bij zijn bezoek aan Bagdad opgemerkt “uit het gedrag van de Irakezen dat zij niet wilden dat wij meer te weten zouden komen over hun biologische (bewapenings)programma.” Daarbij zou het met name gaan om het zenuwgas VX. (AP)