Vermiste duiker na uren zoeken gered

VLIELAND, 10 AUG. Een sportduiker is gisteravond dankzij zijn goede uitrusting op het nippertje gered van de verdrinkingsdood. De man was 25 kilometer uit de kust van Vlieland sinds half zeven vermist en werd pas om kwart voor elf door zijn noodverlichting waargenomen.

In een duikpak duurt het bij de huidige watertemperatuur van 18 graden circa zes uur voordat de duiker onderkoeld raakt. Met een groep Groningse sportduikers was de man aan het duiken geweest op een van de vele wrakken die voor de Waddeneilanden liggen. Toen de mededuikers bovenkwamen, werd hij vermist. Na drie kwartier alarmeerde de schipper de kustwacht. Een zoekactie met de reddingsboten van Texel, Vlieland en Terschelling en de politie te water kwam snel op gang. Tegen tienen was er overleg of de actie moest worden afgeblazen, omdat de kans klein leek dat de duiker nog levend gevonden zou worden.

De kustwacht zou rond tien uur een melding hebben doen uitgaan dat de zoekactie was afgeblazen, maar vanochtend ontkenden de kustwacht, de politie en de reddingsmaatschappij KNRM dit. “We wisten dat hij noodverlichting bij zich had. Dan is het juist makkelijker zoeken als de duisternis invalt”, zegt G. Veenstra van de KNRM. Wel ging de helikopter terug naar zijn basis om bij te tanken. Het was uiteindelijk het schip van de duikploeg zelf die de man om kwart voor elf terugvond. De duiker, die in goede conditie bleek te verkeren, was door de stroming negen kilometer meegesleurd.

Bij de kust van Noordwijk verliep de zoektocht gisteren naar een achtjarig Duits jongetje minder succesvol. Hij werd sinds twee uur vermist. Een zoekactie op zee en in de duinen leverde geen resultaat op. Zijn stoffelijk overschot spoelde tegen elf uur op het strand aan.