Veel doden door hitte Cyprus

NICOSIA, 10 AUG. Een hittegolf op Cyprus heeft in het Griekse deel aan zeker 35 mensen het leven gekost. Vooral ouderen zijn het slachtoffer. Zeker 1.000 mensen zijn het afgelopen weekeinde voor hulp naar een ziekenhuis geweest. Minister Christos Solomis van Volksgezondheid heeft de bevolking gevraagd voorzorgsmaatregelen te nemen om uitdroging te voorkomen.

Sinds midden juli is het aan de kust meer dan 36 graden. In het binnenland is de middagtemperatuur met 43 graden vijf graden hoger dan het gemiddelde in deze tijd van het jaar. In het Turkse deel van Cyprus heeft de hitte tot dusver aan vijf mensen het leven gekost. In Turkije zijn de afgelopen weken 180 mensen van de daken gevallen waarop zij 's avonds verkoeling zochten. Daarbij vielen zeker 30 doden.

De hittegolf kost ook aan mensen in Israel, Egypte en Jordanië het leven. In Israel overleed gisteren een inwoner van Jeruzalem aan de gevolgen van de hitte. In Jeruzalem was het gisteren 41 graden en zeer vochtig. De temperaturen in heel Israel zijn al ruim drie weken boven normaal.

In Egypte zijn zeker 30 mensen overleden door de hitte. In Kairo stijgen de temperaturen tot 54 graden Celsius in de schaduw. Verspreid door de stad staan ziekenauto's voor eerste hulp en voor een snelle afvoer van slachtoffers van de hitte naar ziekenhuizen. De inwoners van de stad werken voornamelijk 's nachts, met name in de huizen- en wegenbouw. In de dierentuin van Kairo moeten ijsberen, olifanten en leeuwen voortdurend natgehouden worden. De Egyptische radio meldt steeds opnieuw dat iedereen voldoende moet drinken.

De autoriteiten in Jordanië hebben vooral ouderen, kinderen en zieken gewaarschuwd in huis te blijven voor de duur van de hittegolf, en veel te drinken. In de Jordaanse hoofdstad zijn afgelopen zaterdag 30 mensen in het ziekenhuis opgenomen met zonnesteken. In Bahrein zijn 50 arbeiders opgenomen in een ziekenhuis wegens oververhitting. De temperaturen in Bahrein zijn tot 50 graden Celsius gestegen. In Koeweit is bij sommige zwembaden apparatuur geïnstalleerd om het water te koelen.

In Griekenland zijn de bosbranden het afgelopen weekeinde onder controle gebracht, mede door de hulp die het land heeft ontvangen van Duitse en Franse brandbestrijders. Door de grote droogte hebben de branden de afgelopen twee weken op uitgebreide schaal schade aangericht. De Griekse autoriteiten hebben zaterdag twee mannen aangehouden op verdenking de branden te hebben aangestoken. Het gaat daarbij onder meer om een Franse toerist, die wc-papier in een bos aan het verbranden was en geen goede verklaring daarvoor had.

In Frankrijk heeft de politie automobilisten verzocht met het openbaar vervoer naar de centra van de grote steden te gaan. Door de warmte en de geringe hoeveelheid wind stijgen in Parijs, Straatsburg, Bordeaux en Marseille de smogniveaus. (Reuters, AP, AFP)