Tropisch weer in weekeinde leidt tot lange files

ROTTERDAM, 10 AUG. Het zomerse weer heeft in het weekeinde tot grote verkeersopstoppingen geleid. De weg naar Zandvoort raakte gisteren zo vol dat automobilisten van de route werden weggeleid. Vanmorgen zorgden twee ongelukken voor kilometers lange files op de A13 Rijswijk-Rotterdam en op de A27 bij Noordeloos-Everdingen.

De files in Nederland hadden gisteren een totale lengte van 136 kilometer en zaterdag van circa 125 kilometer. Een verkeersongeval in de nacht van vrijdag op zaterdag waarbij een vrachtwagen op de A2 Amsterdam-Utrecht ter hoogte van Vinkeveen van de weg raakte en in het water terechtkwam, zorgde afgelopen zaterdag voor veel files in het midden en westen van het land. De chauffeur van de wagen, die was beladen met een brandbare lading, bleef ongedeerd.

In Zandvoort werden het afgelopen weekeinde races op het circuit gehouden en had het festival Jazz behind the Beach plaats. De NS heeft gisteren op het traject Amsterdam CS-Haarlem-Zandvoort aan Zee extra materieel moeten inzetten. Desondanks was er op de terugweg vanuit Zandvoort een wachttijd van anderhalf uur voor de treinen. De brandweer bracht de wachtende reizigers verkoeling met waterstralen.

Zaterdag en gisteren ontstonden al voor tien uur in de morgen opstoppingen op de wegen naar Zandvoort. De politie adviseerde dagjesmensen via de radio niet langer met de auto naar Zandvoort te gaan. In de loop van de middag losten de meeste stremmingen op.

Ook waren er gisteren lange files op de A58 Vlissingen-Bergen op Zoom, de A9 Alkmaar-Haarlem en de A12, Den Haag-Arnhem. Op de A12 raakten gisteren bij Bodegraven door een aanrijding tussen twee personenauto's zes mensen gewond, van wie één ernstig. De veroorzaker, een Duitser, was in eerste instantie weggereden na het ongeval, maar hij meldde zich later toch bij de politie in Bodegraven.

Een ernstig verkeersongeval met een motor op de A13 Rijswijk-Rotterdam ter hoogte van Rotterdam Airport heeft vanmorgen in beide richtingen tot grote files geleid. Een traumahelikopter stond vanmorgen op één van de rijbanen. Achter de plaats van het ongeluk ontstond een file van zes kilometer richting Den Haag. Op de rijbaan in de andere richting stond vanmorgen door kijkers een file van acht kilometer.

Ook op de A27 Gorinchem-Utrecht, ter hoogte van Noordeloos-Everdingen, had vanmorgen een ernstig ongeluk plaats waarbij vier personenauto's waren betrokken. Ook daar werd een traumahelikopter ingezet. Door het ongeluk, dat werd veroorzaakt door een bestuurder van een busje die op een Belgische auto met drie inzittenden botste, ontstond een file van negen kilometer.