Stroomstoot richt voor tonnen schade aan in Alkmaar-Zuid

ALKMAAR, 10 AUG. Door een stroomstoot van 380 volt hebben 66 particulieren en zeven bedrijven vrijdagavond in Alkmaar-Zuid waarschijnlijk voor honderdduizenden guldens schade geleden. De tien minuten durende stroomstoot werd veroorzaakt door een fout bij reparatiewerkzaamheden aan een transformatorhuis.

Door de stroomstoot raakten televisietoestellen, video's en andere apparatuur beschadigd. In een woning ontstond brand nadat een apparaat was ontploft. In een restaurant werden de wasstraat, de telefooncentrale en de muziekinstallatie vernield.

Het elektriciteitsbedrijf Energie Noord West (ENW) herstelde afgelopen vrijdagavond een stroomstoring in een transformatorhuis. Daarbij werd een generatorwagon aangesloten om de voeding over te nemen. Door een verkeerde schakeling werd per ongeluk 380 volt in plaats van de normale 220 volt geleverd.

Het ENW zal deze week een onafhankelijk bureau de schade laten opnemen bij de particulieren en de zeven bedrijven. “Wij hebben een fout gemaakt en we zullen de schade gewoon vergoeden”, aldus waarnemend directeur E. Franken van het ENW in de regio Alkmaar. Aan het eind van deze week moet er een overzicht zijn van de totale schade.

Het maximum schadebedrag dat energiebedrijven aan particulieren uitkeren, bedraagt 3.000 gulden. De Consumentenbond stemt in met dit maximum, omdat anders de verzekeringspremie voor de energiebedrijven te zeer zou stijgen. “Bovendien wordt het bedrag van 3.000 gulden niet snel overschreden”, aldus een woordvoerder van de Consumentenbond. Voor bedrijven geldt dit maximum niet. Vorig jaar juni viel in de provincie Utrecht en in een deel van Gelderland de stroom uit, waarna de Regionale Energiemaatschappij Utrecht schadevergoedingen moest uitkeren aan 1.500 bedrijven en 850 particulieren.