Staking ontregelt treinen België

BRUSSEL, 10 AUG. Spontane stakingsacties ontregelen het treinverkeer in België. De wilde staking van machinisten treft vooral Wallonië, maar heeft ook invloed op het treinverkeer in Vlaanderen en op internationale treinen.

De staking begon vrijdagmiddag, terwijl de Belgische kust door het warme weer juist het drukste weekend van het jaar beleefde. De Belgische spoorwegen (NMBS) raadde zaterdagmorgen mensen via de radio af om per trein naar de kust te vertrekken. Veel dagtoeristen namen daarop de auto, wat leidde tot monsterfiles die gisteren tot middernacht hebben geduurd.

De stakers protesteren tegen personeelstekort en tegen een nieuw premiestelsel dat volgens hen nadelig uitpakt. De stakers zeggen per maand zo'n 75 gulden minder te verdienen. De NMBS zegt dat de machinisten er niet op achteruit zijn gegaan en dat ze zich baseren op verkeerde berekeningen.

Het nieuwe premiestelsel werd in mei van kracht toen de NMBS een nieuwe dienstregeling invoerde. De stakers zeggen tevens dat ze hun overuren niet kunnen compenseren wegens personeelstekort. Ook dat wordt door de spoorwegen betwist. De vakbonden hebben de acties niet erkend en keuren stakingen in deze drukke periode af. Maar de bonden erkennen het probleem van personeelstekort en stellen daarvoor de NMBS verantwoordelijk. De directie van de spoorwegen zou vandaag met de vakbonden overleggen.

De staking begon vrijdagmiddag in Charleroi en breidde zich in de loop van het weekeinde uit tot andere Waalse steden als Namen, Bergen en Doornik. Ook in Gent werd uit solidariteit gestaakt maar die staking werd later weer opgeheven. De Belgische kranten reageren negatief op de spontane stakingsacties die volgens commentatoren vooral de sociaal zwakkeren treffen.