Schoonzoon van Soeharto voor militaire ereraad

JAKARTA, 10 AUG. De voormalige commandant van de Indonesische speciale troepen (Kopassus), luitenant-generaal Prabowo Subianto, heeft zich vandaag voor een militaire ereraad moeten verantwoorden voor recente verdwijningen en martelingen van anti-regeringsactivisten.

Generaal Prabowo, een schoonzoon van oud-president Soeharto, was tot voor kort een snel rijzende ster in het Indonesische leger en wordt beschouwd als een belangrijke rivaal van de huidige chef-staf generaal Wiranto, die tevens minister van Defensie is.

In de eerste maanden van dit jaar zijn ten minste twintig anti-Soeharto activisten op mysterieuze wijze ontvoerd. Na de machtswisseling in mei zijn negen activisten weer boven water gekomen. Zij hebben verklaard te zijn ontvoerd en gemarteld door eenheden van de speciale troepen.

Inmiddels zijn zeven subalterne officieren en drie onderofficieren van de elitetroepen in staat van beschuldiging gesteld door de krijgsraad. Vorige week maakte generaal Wiranto bekend dat ook Prabowo zich zou moeten verantwoorden voor een speciale ereraad. De raad, die niet openbaar te werk gaat, kan een administratieve sanctie opleggen of de zaak aanhangig maken voor de krijgsraad.

Vorige week hebben de huidige Kopassus-commandant, generaal Muchdi Purwopranjono, en kolonel Chairawan, commandant van de inlichtingendienst - de zogeheten Groep IV - van Kopassus al verklaringen afgelegd voor de ereraad. De voorzitter van de raad, infanteriecommandant generaal Subagyo Hadisiswoyo, heeft afgelopen weekeinde tegenover verschillende kranten verklaard dat uit de verklaringen van Muchdi en Chairawan blijkt dat Prabowo inderdaad verantwoordelijk was voor de verdwijningen.

Prabowo werd daags na het aftreden van Soeharto op 21 mei van zijn toenmalige commando - hij was inmiddels bevorderd tot commandant van de parate troepen (Kostrad) - ontheven en benoemd tot directeur van de militaire kaderschool in Bandung. Overigens is hij vorige week hangende het onderzoek naar de verdwijningen geschorst. Prabowo zelf heeft gezegd dat hij zijn verantwoordelijkheid zou nemen als er bewijzen komen dat 'zijn' troepen inderdaad betrokken waren bij de ontvoeringen.

Marzuki Darusman, voorzitter van een onlangs ingesteld team dat onderzoek doet naar de verkrachtingen en andere gewelddadigheden tijdens de onlusten op 13, 14 en 15 mei in Jakarta en andere grote Indonesische steden, zei gisteren tegenover de krant Merdeka dat Prabowo, Muchdi en Chairawan ook door zijn commissie zullen worden ondervraagd. Volgens verschillende organisaties voor de rechten van de mens in Jakarta waren eenheden van Kopassus ook betrokken bij de geweldsexplosie in de Indonesische hoofdstad, waarbij zeker 1.200 mensen werden gedood en ten minste 168 etnisch-chinese meisjes en vrouwen werden verkracht. Generaal Wiranto heeft afgelopen weekeinde in antwoord op vragen van journalisten verklaard dat de zaak tegen Prabowo geen deel uitmaakt van een strijd om de macht. “Het proces is vrij van welke politieke motieven dan ook”, aldus Wiranto, “U moet geen beschuldigingen uiten of geruchten verspreiden die het leger hinderen in de uitvoering van zijn plichten.”

Het Indonesische leger lijkt bezig met een charme-offensief om het verloren vertrouwen van de burgerij te herwinnen. Inmiddels zijn 800 man gevechtstroepen teruggetrokken uit Oost-Timor en vorige week maakte generaal Wiranto bekend dat ook gevechtstroepen gelegerd in het Noord-Sumatraanse Atjeh zullen worden teruggetrokken.