Rusland verkoopt staatsaandelen in zes oliebedrijven

MOSKOU, 10 AUG. De Russische president Boris Jeltsin heeft zaterdag een decreet getekend voor de verkoop van staatsaandelen in zes oliemaatschappijen. Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin meegedeeld.

Rusland, een van de grootste producenten en exporteurs van olie in de wereld, wil graag de staatsbelangen in ondernemingen van de hand doen om met de opbrengst het overheidstekort aan te zuiveren.

Het moment voor de verkoop is ongunstig, want door de aanhoudend lage olieprijzen is de waarde van bedrijven met grote activiteiten in de oliewinning gering. Dat bleek vorige maand nog, toen de pogingen van de regering-Kirijenko om het staatsbedrijf Rosneft te privatiseren, mislukten.

Maar het Internationaal Monetair Fonds blijft er bij de Russische regering op aandringen het beleid voor economische hervorming door te zetten, waarin versnelde belastinginning, het gezondmaken van de staatsbegroting en privatisering centraal staan.

De zes bedrijven die Jeltsin nu tot volledig private ondernemingen wil omvormen, staan allemaal zwaar in het krijt bij de Russische belastingdienst. Het gaat om Vostsibneftegaz, Eastern Oil Company, Sibur, Tyumen Oil Company, KomiTEK and Norsi Oil. Volgens Jeltsins decreet zullen de staatsbelangen, waarvan met uitzondering van Tyumen Oil de grootte niet is bekendgemaakt, worden geveild.

Tyumen Oil is verreweg het grootste bedrijf dat in de verkoop gaat, met een productie vorig jaar van 21 miljoen ton ruwe olie en 4,5 miljoen ton aan geraffineerde brandstoffen.

Volgens het privatiseringsschema van het ministerie van Privatisering zullen de voorwaarden voor de veiling van het 47,5 procent staatsbelang in Tyumen Oil op 31 augustus worden bekendgemaakt.

Behalve de mislukte privatisering van Rosneft faalden eerder dit jaar ook pogingen om de staatsbelangen in Eastern Oil en Slavneft te verkopen, bij gebrek aan biedingen.

Vorige week kondigde het Kremlin aan ook vijf procent van het staatsbelang in Gazprom, de nationale aardgasmaatschappij, van de hand te willen doen waarbij buitenlandse gegadigden worden uitgenodigd. De Russische regering heeft een belang van 35 procent in Gazprom. (Reuters).