Predikant filmt blote kinderen in badhokje

ROTTERDAM, 10 AUG. Justitie in Assen beslist nog deze week of voormalig predikant A. van der M. uit het Groningse Mussel zal worden vervolgd wegens het filmen van blote kinderen in badhokjes. De man staat op het punt naar Brazilië te reizen voor evangelisatiewerk. “Er is proces-verbaal opgemaakt en we beraden ons nu op de volgende stap”, aldus hoofdofficier J. van Woensel.

Volgens hem gebeurt dat niet vlotter dan anders en speelt het voorgenomen vertrek geen rol: “We zijn gewend om snel te werken.”

Op 16 juli ontdekten de ouders van één kind de bezigheden van de ex-predikant in het openluchtbad van het Drentse Borger. De man had zich ingesloten in een badhokje om daar van onder de scheidingswand kinderen die zich in de naastgelegen cabines omkleedden, te kunnen filmen. Toen het badhokje meer dan uur bezet bleef, waarschuwden de ouders de badmeester, die de deur forceerde en de politie waarschuwde. De man had zich tevoren moed ingedronken. Hij werd door de politie meegenomen voor verhoor dat vier dagen duurde.

In deze zaak is totnutoe geen aangifte gedaan. “We beraden ons op de bewijsbaarheid”, aldus Van Woensel. Enkele ouders zijn vorige week naar de regionale media gestapt uit onvrede over het uitblijven van enige actie.

De camera, die Van der M. bij zijn afscheid van de christelijk-gereformeerde kerk in Mussel cadeau had gekregen, alsmede de bijbehorende film, zijn in beslag genomen. Er is volgens de hoofdofficier één meisje op te zien. De ex-predikant loopt het risico te worden aangeklaagd wegens inbreuk op de privacy.