Philips met Fujitsu in goedkopere platte tv

ROTTERDAM, 10 AUG. Philips gaat met de Japanese fabrikant Fujitsu (onder meer consumentenelektronica) een nieuwe televisie ontwikkelen met een groot plat scherm. Belangrijkste doelstelling van beide bedrijven is dat het nieuwe apparaat veel goedkoper zal zijn dan bestaande toestellen. Dat heeft een woordvoerder van Philips vanmorgen bevestigd. Philips brengt al televisies op de markt met een doorsnede van meer dan een meter die als een schilderij aan de muur kunnen worden gehangen. De beeldbuizen die daarvoor worden gebruikt zijn gemaakt door Fujitsu. De prijs, rond 35.000 gulden, maakt de televisies ongeschikt voor de massamarkt.

Volgens berichten in de Japanse zakenkrant Nikkei Keizai Shimbun willen Fujitsu en Philips begin volgend jaar toestellen op de markt brengen die de helft goedkoper zijn. Een woordvoerder van Philips kon dit prijsverschil vanmorgen niet bevestigen.

Fujitsu claimt in 1996 als eerste te zijn begonnen met de grootschalige productie van platte televisies met de zogeheten plasmatechnologie. Volgens Fujistu worden er op jaarbasis 55.000 van deze beeldbuizen verkocht en maakt Fujitsu er daarvan 48.000. De plasmatechnologie concurreert met andere technieken voor betaalbare platte tv's. Philips werkt daartoe aan alternatieve technologieën met Sony en in een gezamenlijke onderneming met Hosiden. Een eigen project dat voortbouwde op de traditionele elektronenbeeldbuis is twee jaar geleden stopgezet.