Pasta met tomaat en geitenkaas

Bij een vriendin in Italië die huis en haard deelt met een Noord-Italiaan wordt om toerbeurt gekookt. Om hem te behagen kookt ze heel vaak gerechten die stammen uit de streek waar hij vandaan komt. Daartoe bladert ze regelmatig in dure kookboeken met mooie plaatjes maar de resultaten zijn niet navenant - en dat ligt niet aan haar. Hij kookt zoals zijn pet staat en wat er uit zijn handen komt is altijd even lekker.

Op een keer liep ik hun keuken binnen waar hij als een kleine tornado in de weer was om even iets in elkaar te flansen. Toen ik vroeg wat voor saus hij bij de pasta maakte, keek hij mij enigszins meewarig aan en zei met een besmuikt lachje: “Weet je nou nog niet dat Italianen gewoon koken met wat voorhanden is.” Ware woorden maar om dat goed te kunnen - naar Italiaanse maatstaven - moet je wel aan een Italiaanse dis zijn opgevoed. Wie maar raak knutselt in de keuken, gooit al snel teveel bij elkaar in de pan. Pasta met tomatensaus is mijn reddingsboei in de keuken als de ijskast is leeggeraakt. Ooit heb ik die reddingsboei eens opgesierd met een restje verse geitenkaas dat ik nog vond, en dat was lang niet slecht.

Bereiding: Verdeel de geitenkaas in kleine blokjes. Verhit de olie in een ruime bakpan (of hapjespan) en fruit daarin al roerend de knoflook op halfhoog vuur tot hij goudgeel wordt. Voeg de tomaten en het sap toe, zout naar wens en basilicum. Kook alles onder nu en dan roeren op een halfhoog vuur gedurende 8 minuten, of tot het vocht flink is ingekookt. Draai het vuur laag en kook alles tot een lobbige tomatensaus die vol van smaak is. Hussel de gloeiendhete, bijtgaar gekookte spaghettini door de tomatensaus samen met 3/4 van de blokjes geitenkaas. Draai het vuur uit, verdeel de spaghettini over voorverwarmde diepe borden en strooi het restant van de geitenkaas over de pasta. Bestrooi de spaghettini met de parmigiano reggiano en serveer direct. Door de warmte van de pasta smelten de stukjes geitenkaas langzaam weg maar niet helemaal. Dat maakt dit gerecht zo aantrekkelijk.

Voor 2 personen als hoofdgerecht:

100 gram verse geitenkaas (chèvre de Bellay)

2 eetlepels olijfolie

1 grote teen knoflook in plakjes

400 gram gepelde pruimtomaten uit blik, fijngeprakt

zout

4 grote blaadjes basilicum, in stukjes gescheurd

200 gram spaghettini

2 eetlepels versgeraspte parmigiano reggiano

    • Florine Boucher