Omzet industrie in het eerste halfjaar met 6 procent gestegen

DEN HAAG, 10 AUG. De omzet van de Nederlandse industrie is het eerste halfjaar met zes procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend bekendgemaakt.

Het grootste deel van de stijging komt voor rekening van de industriële export die met 7 procent toenam. De binnenlandse afzet van industriële producten steeg met 4 procent. Gemiddeld lagen de afzetprijzen in het eerste halfjaar 0,2 procent lager. Belangrijke oorzaak voor die daling is dat grondstoffen en halffabrikaten die industriële ondernemingen inkopen, 2,4 procent goedkoper werden.

In de maand juni was volgens het CBS de industriële omzet 3 procent hoger dan in juni 1997. Het aantal werkdagen en de ontwikkeling van afzetprijzen hadden een wisselend effect op de omzetgroei in de twee eerste kwartalen van dit jaar. De maanden januari tot april lieten en omzetstijging van 9 procent zien, waarvan het CBS ongeveer 2,5 procent toeschrijft aan één extra werkdag en gestegen afzetprijzen.

In het tweede kwartaal nam de omzet met 3 procent toe. De omzetstijging werd in deze periode gedrukt door één werkdag minder en een daling van de afzetprijzen.Bij verrekening van deze effecten resteren vrijwel gelijke groeicijfers: 6,5 procent over de eerste drie maanden en 6 procent over het tweede kwartaal.

In juni lagen de afzetprijzen 1,4 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar terwijl het totale prijsniveau voor halffabrikaten en grondstoffen een daling van 4,4 procent liet zien. Op de binnenlandse markt nam de omzet in juni met 4 procent toe bij een daling van de afzetprijzen met 0,9 procent. De verkopen aan buitenlandse afnemers stegen met 3 procent, bij een daling van de exportprijzen met 2 procent.

Het CBS baseert de omzetcijfers op basis van gegevens van bedrijven met twintig of meer werknemers, waarbij de BTW buiten beschouwing blijft. De sector basismetaal, machines, elektronische apparaten, optische en instrumenten, transportmiddelen en meubelindustrie kwam het beste uit de bus met een omzetstijging van 11 procent. Daarop volgt de textiel-, kleding-, lederwaren- en schoenenindustrie met negen procent.