NOUVEL OBSERVATEUR

Als alles tegenzit biedt Californië uitkomst, ook al is het er dansen op de rand van een vulkaan, want ieder moment kan het gebied getroffen worden door een aardbeving. Le Nouvel Observateur heeft er een themanummer aan gewijd.

Californië is dé weg naar de toekomst, waar in twee jaar tijd 800.000 nieuwe banen zijn geschapen en waar het werkloosheidscijfer lager is dan zes procent. De staat fungeert volgens het weekblad als het laboratorium van de moderne tijd.

Maar het succes heeft ook hier zijn keerzijde. Zo is het budget voor het gevangeniswezen in vijftien jaar tijd met 847 procent gestegen. Ook is het rassenprobleem er taboe. Californië telt steeds minder inwoners van Europese komaf; zij maken plaats voor hispano's en Aziaten. Toch kent de staat geen multiraciale samenleving. Het is er eerder een 'patchwork' van zestig etnische gemeenschappen.

De filmindustrie is in Californië echter voor iedereen. Steven Spielberg heeft het dan ook gewaagd zijn eerste schreden te zetten op het pad van de tekenfilm. Het is een rechtstreekse aanval op de monopoliepositie van het Disney-imperium.

In december is zijn eerste bijbelse sprookje op het witte doek te zien: 'De Prins van Egypte', ofwel Mozes revisited. Een mogelijke doelgroep: de relifanaten, die in Californië een behoorlijke voet aan de grond hebben gekregen en de staat als uitvalsbasis gebruiken voor hun audiovisuele activiteiten.