Nieuw Palestijns kabinet

RAMALLAH, 10 AUG. Het Palestijnse parlement heeft gisteren met tweederde meerderheid zijn goedkeuring verleend aan de nieuwe ministersploeg van Yasser Arafat, ondanks kritiek dat de Palestijnse leider corrupte ministers niet de laan uit heeft gestuurd.

De stemming stond aanvankelijk voor zaterdag op het programma, maar de emoties liepen tijdens het debat zo hoog op dat deze een dag uitgesteld moest worden. Het kwam zelfs tot een handgemeen toen parlementslid Husam Khader voorstelde om de titel van Arafat te veranderen in 'God van het Palestijnse Volk Voor Eeuwig en Altijd'. Khader speelde een grote rol bij de Palestijnse intifadah en is een invloedrijk persoon binnen Arafats eigen al-Fatah.

De rel rond de Palestijnse ministers begon een jaar geleden toen het parlement enige ministers aanklaagde wegens corruptie en misbruik van overheidsgelden. Toen Arafat geen stappen ondernam, volgde in juni een motie van wantrouwen.

Pas toen een nieuwe motie dreigde, kwam Arafat met een nieuwe lijst namen. Onder hen bevonden zich naast de van corruptie beschuldigde ministers ook tien parlementsleden, onder wie de twee die een hoofdrol hadden gespeeld bij de formulering van de kritiek. Volgens critici heeft Arafat de parlementsleden 'geneutraliseerd' door hun een ministerspost aan te bieden.

Arafat zelf verklaarde niet onder de indruk te zijn van de commotie rond de ministersploeg. Volgens hem zijn de Palestijnen “trots op hun democratie”.

(Reuters)