Na titel terug naar tram 14

Zijn collega's van het GVB halen opgelucht adem nu Co Stompé morgenavond weer op lijn 14 stapt, want er rijden deze zomer al te weinig trams in Amsterdam. Veel tijd om zijn Europese titel in het darts te vieren, heeft Stompé dus niet. Nadat hij in de finale tegen de gerenommeerde Engelse professional Andy Fordham zijn laatste pijl in de double 20 zag verdwijnen, barstte Stompé in tranen uit. “Want een dag eerder had ik nog serieus overwogen mijn pijlen in een hoek te gooien.”

De passagiers van tram 14 vragen je morgen ongetwijfeld waar je al die tijd hebt gezeten.

Stompé, na een diepe zucht: “Het lijkt wel alsof het GVB niet goed mág functioneren. We kampen al wekenlang met een te krappe bezetting op de tram. Nederlanders zijn notoire klagers, maar de meeste mensen tonen vooralsnog begrip voor onze problemen.”

Wellicht dat jouw Europese titel tevens het imago van het GVB kan verbeteren.

“Dat zou mooi zijn, al wil ik in de nabije toekomst slechts een deeltijdbaan om me meer op mijn carrière als darter te kunnen richten. Ik zou graag zo willen leven als Raymond van Barneveld. Al stapt hij morgen weer op het vliegtuig naar Amerika voor het volgende toernooi, dat is ook niet alles. Ik stap met liefde weer in de tram.”

Net op tijd deden de pijlen weer wat jij wilde.

“Ongelofelijk, ik was niet te stuiten. Dat is het fascinerende aspect van darts. Eerst verloren we met het Nederlandse team met 9-3 van België. Vervolgens kon ik in het toernooi voor koppels na één rondje alweer gaan zitten. Plotseling had ik het gevoel weer terug. Dat moest ook, want ik stond te laag op de wereldranglijst om me te kwalificeren voor de Ambassy, het officieuze WK. Voor de finale tegen Fordham raakte ik de spanning kwijt, toen we bij het ingooien gezellig stonden te kletsen. Lekker biertje erbij, beetje zingen. Dat heb ik nodig. Na de laatste pijl keek ik recht in het gezicht van een bedremmelde Fordham, want reken maar dat die Engelsen hier doodziek van zijn. Ik heb mijn naam definitief gevestigd.”