Massaal gevecht met politie in binnenstad Delft

ROTTERDAM, 10 AUG. Circa vijfenzeventig politiemensen hebben afgelopen zondagochtend slag geleverd met zo'n vijftig cafébezoekers in Delft.

Het massale gevecht begon toen twee agentes op de Brugwal ter hoogte van het eetcafé 'Etcetera' een auto controleerden. Etcetera zat op dat moment vol met bezoekers van het multiculturele sport- en cultuur festival Kleuriade. De bestuurder van de auto, een 32-jarige militair uit Rotterdam, verkeerde onder invloed van alcohol. De militair wilde niet aan de blaasproef meewerken, waarop hij met hulp van personeel van een opgeroepen surveillancevoertuig in de boeien werd geslagen. Vrienden en familieleden van de man die in het café zaten, probeerden vervolgens de man te bevrijden. Er ontstond een vechtpartij tussen de cafébezoekers en vier politiemensen.

De vechtpartij escaleerde dusdanig dat om de orde te herstellen steeds meer politiemensen werden ingezet. Uiteindelijk kwamen 39 politievoertuigen van de politie Haaglanden, vier voertuigen van de politie Rijnmond en een voertuig van de Koninklijke Marechaussee naar het Delftse uitgaanscentrum. Er werden vier honden ingezet om de menigte te verspreiden. Eén van de politiemensen loste een waarschuwingsschot.

Eén van de aangehouden personen werd met beetwonden naar het ziekenhuis gebracht. Een aantal politiemensen raakte licht gewond. In totaal heeft de politie vijf personen gearresteerd. Onder de arrestanten bevinden zich, behalve de Rotterdamse militair, zijn 33-jarige broer, een 33- en een 34-jarige man, allen uit Delft, en een 24-jarige man uit Nieuwegein.

De Kleuriade werd voor de zesde keer georganiseerd. Volgens de gemeente waren er twee- à drieduizend bezoekers. De voor de manifestatie verantwoordelijke Anne Frank Stichting wilde geen commentaar geven.

Eerder dit jaar hadden in verscheidene steden omvangrijke confrontaties plaats tussen horecabezoekers en politiemensen. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Politie Bond (NPB) is er echter geen sprake van een trend naar steeds grootschaliger confrontaties tussen cafébezoekers en de politie. Wel acht hij het wenselijk dat bij dergelijke massale vechtpartijen het gat tussen wapenstok en dienstpistool wordt gedicht. “Pepperspray zou in dit geval heilzaam hebben gewerkt”, aldus de woordvoerder.

Zo bekogelden ongeveer honderd bezoekers van het Rembrandtplein in Amsterdam in juli zes politieagenten met flessen en glazen. Een maand eerder raakten drie agenten van de politie Limburg-Noord lichtgewond tijdens een massale vechtpartij in Venlo.