Marc Overmars uitblinker; Arsenal deelt flinke klap uit aan concurrent

ROTTERDAM, 10 AUG. Arsenal heeft in de strijd om de Charity Shield - de Engelse Supercup - concurrent Manchester United een gevoelige nederlaag toegebracht. De kampioen annex bekerwinnaar won op Wembley met 3-0. De trainer van Arsenal, Arsène Wenger, sprak van een “psychologische overwinning”. De voetbalcompetitie in Engeland begint komende zaterdag.

Met name Marc Overmars voelde zich zaterdag thuis op Wembley. Hij was de uitblinker en opende na ruim een half uur de score. Wenger: “Marc is uitstekend teruggekomen van het WK, dat is mij meegevallen. Ik was toch bang dat onze WK-gangers last van allerlei kwalen zouden hebben. Bergkamp is nog niet echt 100 procent, maar hij komt eraan.” Bergkamp speelde alleen de eerste helft. Zijn vervanger, Christopher Wreh, zorgde na rust voor de 2-0. Een andere Fransman, Nicolas Anelka, maakte nummer drie.

Bij Manchester United deed Jaap Stam mee. Uiteraard waren de ogen gericht op de aankoop van 35 miljoen. Stam speelde evenals zijn ploeggenoten niet sterk. Toch zei manager Alex Ferguson tevreden over de Nederlander te zijn. “Die jongen heeft het de laatste tijd niet makkelijk gehad. Hij heeft te maken met de druk van zijn prijs, maar Jaap moet zich niet gek laten maken. Hij kan er niets aan doen dat wij zoveel geld voor hem hebben betaald. Als hij gewoon zijn werk doet, is er niets aan de hand.” Ook Jordi Cruijff mocht bij United nog twintig minuten meedoen.

David Beckham werd massaal uitgefloten door de supporters van Arsenal. De middenvelder van United speelde zijn eerste officiële wedstrijd sinds zijn rode kaart tegen Argentinië tijdens het WK. Daarna kreeg hij een golf van kritiek over zich heen. Beckham zei het gehoon wel te hebben verwacht. “Ik denk dat de mensen hier binnenkort wel mee gaan ophouden.” Manchester United moet komende woensdag in de voorronde van de Champions League tegen het Poolse LKS Lodz spelen.

Ferguson heeft interesse getoond voor Pierre van Hooijdonk. De lange Nederlander wil niet meer voor het pas gepromoveerde Nottingham Forest uitkomen. Hij ziet weinig perspectief bij die club omdat er nauwelijks nieuwe aankopen zijn gedaan. Van Hooijdonk heeft zich nog niet op de training gemeld. Hij houdt voorlopig zijn conditie op peil bij zijn oude club NAC. Forest-voorzitter Wray zegt niet aan een transfer van Van Hooijdonk te willen meewerken. “Ik blijf in Nederland tot er een oplossing gevonden is”, verkondigde de speler.

Een voormalig manager van Manchester United, Ron Atkinson, heeft Engelse topvoetballers beschuldigd van druggebruik. Hij onthulde dat hij geheime controles onder zijn spelers hield, toen hij in dienst was van Aston Villa. Dat verkondigt Atkinson in zijn vorige week verschenen boek. “Er bleek dat ten minste twee topspelers een illegaal middel hadden gebruikt.” Het zou om cannabis gaan. De grootste dealer binnen de voetbalwereld is volgens Atkinson “een bekende Engelse international”.