Leger Israel beleeft 'mooiste uur' in Nairobi

Een speciale eenheid van het Israelische leger speelt een hoofdrol bij het reddingswerk in Nairobi. “Niemand doet hier iets zonder onze toestemming.”

TEL AVIV, 10 AUG. Israel is reuze trots op de wereldwijde waardering voor de inzet en bekwaamheid van de speciale Israelische militaire reddingseenheid in Nairobi. Alle Israelische media citeren de complimenten die de Israelische redders oogsten van de Kenianen en de internationale media, zoals CNN en de BBC. “Dit is een van de mooiste uren van Tsahal (het Israelische leger)”, wordt in Israel gezegd.

'Landelijke reddingseenheid' is de naam van deze speciale Israelische militaire eenheid die in Kenia opereert. Hij maakt deel uit van de verdediging van het 'thuisfront'. In 1984 werd door de legerleiding in Tel Aviv besloten tot de oprichting ervan. Dat gebeurde tegen de achtergrond van in de Libanese oorlog opgedane ervaringen en van de Palestijnse terreur in die dagen tegen civiele Israelische doelen in binnen- en buitenland. Vierhonderd militairen dienen in deze speciale reddingseenheid van het Israelische leger. Slechts dertig procent dient als beroepsmilitair. De overige militairen in deze eenheid zijn reservisten met technische beroepen. De meesten zijn ingenieurs, lassers, timmerlieden, aannemers en metaalbewerkers. De reservisten dienen per jaar driemaal langer dan reservisten uit andere militaire eenheden. Zij zijn waarschijnlijk drie maanden per jaar onder de 'wapenen'. Zij zijn dag en nacht oproepbaar en dragen altijd een oproepapparaat bij zich.

Het neusje van de zalm van deze speciale Israelische militaire reddingseenheid zijn de voor reddingswerkzaamheden getrainde snuffelhonden. Deze 'weten' waar mensen onder het puin liggen. Zodra ze op het spoor van het slachtoffer zijn gekomen gaan ze stil staan en blaffen ze heftig. Voordat de honden op de plaats van het onheil worden losgelaten weten de Israeliërs al precies wat te doen. Ze komen met een werkplan dat is gebaseerd op ervaringen bij eerdere rampen. Zodra een snuffelhond een mens onder het puin heeft ontdekt wordt een buitengewoon gevoelige, kleine sensor, via een te besturen dunne kabel op de plaats waar de hond blaft in het puin gestoken. Alle werkzaamheden, motoren en verkeer worden dan stopgezet. Deze sensor kan tot op betrekkelijk grote diepte ieder zuchtje of gekrab met de nagels registreren. Onmiddellijk nadat de sensor een teken van leven onder het puin heeft ontdekt, wordt een plan gemaakt om het slachtoffer te redden.

Kolonel Ilan Harari, de commandant van de Israelische reddingseenheid, zei tegen een Israelische krant dat “wij wegens de totale afwezigheid van reddingsdeskundigheid ter plekke het bevel van de redingsoperatie in handen moesten nemen. Niemand doet hier iets zonder onze toestemming.”

De Israelische eenheid beschikt weliswaar niet over zwaar materieel maar heeft wel snijders, boren en kleine handkraantjes bij zich om een weg te banen naar de plaats waar een mens in nood verkeert. “Als de situatie heel precair is en we geen andere keus hebben graven we ook met onze nagels om te verhinderen dat het slachtoffer niet meer verwondingen oploopt”, zei een van de commandanten.

De eenheid was een jaar na zijn oprichting al actief tijdens zware aardbevingen die Mexico-Stad in 1985 troffen. Drie jaar later werd hulp geboden tijdens een aardbeving die Armenië trof. In 1992 verschenen de militaire en honden van de eenheid bij de bomaanslag tegen de Israelische ambassade in Buenos Aires.

    • Salomon Bouman