Krajicek laat Rafter ontsnappen in finale Toronto

ROTTERDAM, 10 AUG. Na zijn moeizame ontsnapping in de halve finale tegen Andre Agassi had Richard Krajicek geen rekening gehouden met een nederlaag tegen Patrick Rafter. Toch bleek de Australiër in de finale van het Super 9-toernooi in Toronto in twee sets (7-6 en 6-4) te sterk voor de 26-jarige Hagenaar. Krajicek leidde na zeven partijen tegen Rafter met 6-1.

Krajicek maakte in Toronto zijn comeback na een gedwongen vakantie. Half juli zag hij zijn voorbereiding op de US Open in gevaar komen. Bij onderzoek in het Utrechtse AZU bleek dat hij op Wimbledon de binnenbanden van de rechterknie had verrekt. De halvefinalist van het Londense grandslamtoernooi moest rust nemen. Maar Krajicek keerde in Toronto op een hoog niveau terug en steeg van de 9de naar de 8ste plaats op de wereldranglijst.

De als zesde geplaatste Krajicek had zaterdag met 4-6, 7-5 en 6-2 een einde gemaakt aan een reeks van veertien opeenvolgende zeges van André Agassi, die in de kwartfinales Sampras uitgeschakeld had. Sampras verliest daardoor na zestien weken aan de kop van de wereldranglijst zijn eerste plaats weer aan de Chileen Marcelo Rios. Rafter staat nu derde.

Aanvankelijk heerste Agassi in het duel met Krajicek. “Hij was veel sterker”, zei de Nederlander. “Eigenlijk wist ik niet precies wat te doen. In de tweede set dacht ik, laat ik maar proberen m'n opslag te behouden. Voor de rest zie ik wel. Mijn kans kwam bij 5-5. Ik brak zijn service. Dat was het keerpunt.”

Agassi dacht er net zo over. “Krajicek verdient een compliment omdat hij niet opgaf. Hij heeft de storm die van mijn kant kwam laten overwaaien. Maar ineens had hij overal een antwoord op, zelfs op mijn beste returns. Richard groeide boven zichzelf uit”, constateerde de 27-jarige Amerikaan, die ondanks de nederlaag vandaag voor het eerst sinds januari 1997 weer tot de toptien behoort. In de andere halve finale versloeg Rafter de Brit Tim Henman.

Tegen de Australiër gold Krajicek als favoriet. Van de zeven eerdere duels met Rafter verloor hij er slechts één. Dat gebeurde in 1997 op het gravel van Parijs. “Altijd als ik tegenover Rafter sta, heb ik het idee de betere speler te zijn”, meende Krajicek. Dat durfde gisteren echter niet te herhalen.