KNVB krijgt van Cruijff nul op rekest

ROTTERDAM, 10 AUG. Arie van Eijden, directeur betaald voetbal van de KNVB, heeft Johan Cruijff in Barcelona gevraagd bondscoach van het Nederlands voetbalelftal te worden. De oud-international bedankte voor de eer.

De weigering komt niet als een verrassing. Vorige maand liet Cruijff tijdens het wereldkampioenschap voetbal, waar hij als commentator optrad voor de NOS, al weten geen interesse te hebben in de functie van de naar Real Madrid vertrokken Guus Hiddink. “De KNVB wilde de formele bevestiging van het standpunt van de heer Cruijff”, aldus een woordvoeder van de voetbalbond. “Cruijff heeft laten weten dat zijn ambities niet meer liggen bij een functie als trainer.”

Het onderhoud, dat vier uur duurde, ging vervolgens over het Nederlandse voetbal en Oranje in het bijzonder. Bekend is dat Cruijff uitgesproken ideeën heeft, vooral over opleiding en speelwijze. De twee partijen hebben afgesproken na de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal (zondag tussen Ajax en PSV in Amsterdam) verder te praten.

Mogelijk gaat de voormalige trainer van Ajax en Barcelona als adviseur van de voetbalbond fungeren. “We kunnen gebruik maken van zijn expertise, dat heeft hij toegezegd”, bevestigde de KNVB-woordvoerder. “In het verleden hebben we hem al om advies gevraagd over de opzet van de competitie. Dit keer betrof het een eerste oriënterend gesprek, waarin gefilosofeerd is over de toekomst van het Nederlands voetbal.”

Volgens de KNVB is niet gesproken over een andere kandidaat voor het trainerschap van Oranje. Cruijff heeft eerder diverse malen gepleit voor de komst van Wim Jansen, die sinds zijn vertrek bij het Schotse Celtic zonder club zit.