Kipketer maakt indruk in eerste race

ROTTERDAM, 10 AUG. Atleet Wilson Kipketer doet volgende week mee aan de Europese kampioenschappen in Boedapest. De Keniaan, die voor Denemarken loopt, was bijna het gehele seizoen uitgeschakeld door malaria, maar hij maakte zaterdag in Monaco in zijn eerste wedstrijd alweer meteen indruk. De wereldrecordhouder won de 800 meter in een snelle tijd van 1.43,74. Kipketer kondigde na afloop ook aan bij de EK te zullen starten. “Ik weet alleen nog niet of ik al drie races in vier dagen aankan.”

De 27-jarige Kipketer, die eind vorig jaar bij een bezoek aan zijn geboorteland malaria opliep, begon pas in april met de training. Hij deed dat in totale afzondering zodat vrijwel niemand precies hoe het met hem voorstond. In Monaco werd duidelijk dat hij in Boedapest vrijwel zeker zijn volgende titel gaan behalen. “Toch ging het in het laatste deel van de race niet makkelijk”, zei hij.

De Grand Prix van Monaco is onderdeel van de Golden League. Die bestaat uit zeven wedstrijden. De atleten die bij elke gelegenheid hun onderdeel winnen, mogen een extra bonus van een miljoen dollar verdelen. Er zijn na zaterdag nog vijf kanshebbers over: Marion Jones (100 meter), Charity Opara (400 meter), Hicham El Guerrousj (1.500 meter), Haile Gebrselassie (3.000 meter) en Brian Bronson (400 meter horden).

Drie toppers vielen na de derde wedstrijd in de cyclus in Monaco af voor de lucratieve hoofdprijs. Svetlana Masterkova verloor op de 1500 meter verrassend van de Roemeense Gabriela Szabo die normaal op de wat langere afstanden uitblinkt. Op de 100 meter moest Frankie Fredericks (derde in 10,02) zijn meerdere erkennen in Ato Boldon (9,92) en wereldrecordhouder Donovan Bailey (9,96). De Britse hinkstapspringer Jonathan Edwards maakte zichzelf kansloos door drie keer fout te springen.

Er werden zaterdag zes beste seizoensprestaties gelopen. Een wereldrecord viel er echter niet op deze zwoele avond. Kim Batten was er op de 400 meter horden dichtbij. De Amerikaanse liep 52,74, slechts 0,13 langzamer dan haar eigen mondiale record van 1995. Indrukwekkend was ook de zege van de Russin Jelena Afanasjeva in 1.56,63. Zij bracht favoriete Maria Mutola de eerste nederlaag van dit seizoen toe. De in Nederland woonachtige Surinaamse Latitia Vriesde eindigde als vijfde in 1.59,01.

Michael Johnson won met ruim verschil de 400 meter. De olympisch kampioen liep een verdienstelijke 43,96, maar bleef nog een stuk verwijderd van het wereldrecord van Butch Reynolds. Over precies een week is dat record tien jaar oud.

Robin Korving was de enige Nederlandse atleet die een startbewijs had gekregen voor dit topevenement. Hij eindigde op de 110 meter horden als vijfde in 13,33. Winnaar was de Amerikaan Crear in 13,07. Korving rekent bij de EK in Boedapest op een medaille. Hij is nog ontevreden over het eerste deel van zijn race. “Dat moet echt nog beter worden. Gelukkig heb ik nog twee weken de tijd”, aldus Korving.

De volgende wedstrijd in de Golden League is komende woensdag in Zürich. De baan in de Zwitserse stad staat als snel bekend. Sprintster Marion Jones verwacht haar persoonlijke record te kunnen aanscherpen. Haar mannelijke collega's Boldon en Greene zullen niet starten. Ze vragen te veel startgeld.

Er komen vier Nederlandse atleten in Zürich in actie: weer Korving (110 meter horden), Stella Jongmans (800 meter), Gert-Jan Liefers (1500 meter) en Marko Koers (800 meter). Voor Koers zal deze wedstrijd bepalend zijn of hij bij het EK zal starten. De atleet is hersteld van een stressfraktuur aan zijn voet, maar mist nog snelheid.

Tegla Loroupe verbeterde op de kunststofbaan van het Duitse Borgholzhausen het werelduurrecord. De Keniaanse kwam tot 18 kilometer en 340 meter. De 25-jarige Loroupe liep daarmee 256 meter verder dan de onttroonde recordhoudster in 1981, de Italiaanse Silvia Cruciata. Met 2.20.47 is Loroupe tevens wereldrecordhoudster op de marathon. Die tijd liep ze in april van dit jaar in Rotterdam.