Joegoslaven hebben basketbaltitel terug

ATHENE, 10 AUG. Joegoslavië heeft de wereldtitel basketbal terug. De ploeg won die in 1990 ook, maar kon vier jaar later de kroon niet verdedigen door de sportboycot tegen het land. Maar gisteren toonden de Joegoslaven in Athene aan nog steeds de besten te zijn door Rusland in een spannende finale met 64-62 te verslaan. Thuis in Belgrado trokken tienduizenden mensen de straat op om het succes te vieren.

Bij het ingaan van de laatste minuut in de finale stonden de Russen nog met 57-56 voor. Ze konden de voorsprong echter niet vasthouden. Joegoslavië had veel te danken aan Zeljko Rebraca, die dertig seconden voor tijd een zekere score met een prachtige blokkering wist te voorkomen. Aan de andere kant benutte de speler van het Italiaanse Treviso twee vrije worpen en stelde daarmee met nog 4,7 seconden te gaan het goud veilig voor zijn land. “We hebben deze titel vooral aan ons goede verdedigen te danken”, zei winnend coach Zeljko Obradovic.

Joegoslavië, dat in de voorronde alleen van Italië verloor, had zaterdag in de halve finale de droom van heel Griekenland verstoord. Het thuisland werd met 78-73 verslagen. Met nog elf minuten te gaan stonden de Grieken, gesteund door 18.000 fanatieke fans, nog met twaalf punten voor (48-36). Daarna gingen ze onzuiver schieten en kon Joegoslavië dichterbij komen. Bij het eindsignaal stond het 57-57, zodat een verlenging noodzakelijk werd. Daarin waren de Joegoslaven beter bestand tegen de druk. Vrij eenvoudig grepen ze de zege. Dejan Bodiroga was in die extra tijd de hoofdrolspeler en werd dan ook gehuldigd als meest waardevolle speler van het WK. De laatste overwinning van Griekenland op Joegoslavië dateert alweer van 1987.

In de andere halve finale stonden de oude rivalen Rusland en de Verenigde Staten tegenover elkaar. De Amerikanen, die zonder spelers uit de NBA aan het WK meededen, stonden met nog ruim zes minuten te gaan met tien punten verschil voor (62-52), maar dat bleek net niet genoeg voor de zege. Aan het einde hadden de Russen twee punten meer (66-64). Amerikaan Wendell Alexis deed van heel ver nog een vertwijfelde poging op zijn ploeg de finale in te loodsen. De bal ging weliswaar in de basket, maar het gebeurde net na het eindsignaal.

Even dreigden de Verenigde Staten voor het eerst in twintig jaar met lege handen te blijven staan op een WK basketbal. De Amerikanen wonnen gisteren echter de strijd om de bronzen medaille van het uitgebluste Griekenland (84-61). (Reuters, AP)