IERS

The Battering Ram: Irish Rebel Songs (Easydisc 9012). Distr. Munich. Diversen: Celtic Myst (Polygram 565 242).

'Rebels' en 'romantisch', het zijn allebei begrippen die je gemakkelijk met Ierland associeert. Op Irish Rebel Songs zingt en speelt The Battering Ram, een klassiek Dublins snarenbandje dat zo uit de pub lijkt te komen. Het betreft een heruitgave van een lp uit 1972 maar de teksten zijn nog steeds actueel. 'But harder still to bear the shame/Of foreign chains around us' luidt bijvoorbeeld de slotconclusie van een lied. Dat Ierse kwesties taai zijn blijkt ook uit de aanbeveling die in 'British Army' wordt gedaan: 'Ian Paisley has the Drought/Fill him up with Guiness's Stout.'

Dat romantiek business is, ook in het Ierse, blijkt uit Celtic Myst, een zogenaamde tv-cd met als ondertitel 'Veronica goes Ireland' waarvoor opnamen zijn geleend van bijna alle multi-nationals. Het bindend element op deze cd, met grote namen als Clannad en Mark Knopfler, is een voorkeur voor het heroïsche en monumentale. De koren, violen en synthesizers zijn dan ook niet van de lucht. Een verademing na alle mist en mystiek is het slotstuk 'Song for Ireland' gezongen door Mary Black met achter haar alleen een akoestische piano en pas tegen het eind een piepklein synthetisch wolkje.

    • Frans van Leeuwen