Grote vraag naar verkeersvliegers

De komende twintig jaar zal er grote vraag naar verkeersvliegeniers zijn. Wereldwijd zijn elk jaar ruim 18.000 tot 22.000 nieuwe piloten nodig. De vraag vloeit hoofdzakelijk voort uit de sterke groei die de luchtvaart ook de komende jaren zal beleven.

Volgens marktonderzoeken in Europa en de Verenigde Staten zal het aantal ingezette vliegtuigen de komende twee decennia toenemen van ruim 14.500 nu tot ongeveer 26.000, zo vermeldt het jongste nummer van het Duitse maandblad AERO International.

Daarvan zijn 8.000 kleinere toestellen, bedoeld voor regionale vluchten, terwijl bijna 18.000 machines over meer dan zeventig stoelen beschikken.

Voor een vliegtuig voor intercontinentale vluchten zijn zestien piloten nodig, aldus Bruno Dobler, gespecialeerd in Europese luchtvaarteconomie. Voor een regionaal toestel ligt dat aantal op tien. Over twintig jaar zijn dus volgens hem 310.000 piloten nodig. Nu zijn wereldwijd 163.000 vliegeniers aan de slag.

Deze raming heeft volgens de kenner verstrekkende gevolgen voor de arbeidsmarkt. In zijn ogen moeten luchtvaartmaatschappijen nu al omzien naar geschikt personeel en voor scholing zorgen.

Lufthansa heeft de komende paar jaar behoefte aan ten minste vijfhonderd nieuwe piloten, alleen al om de voorziene groei ordelijk te kunnen laten verlopen. Volgens hoofdpiloot Jürgen Raps van Lufthansa krijgt zijn maatschappij volgend jaar met een tekort aan vliegeniers te maken. Tot problemen zal dat echter niet leiden, zo laat het luchtvaartblad weten.