Gezochte Serviër gedood bij caféruzie

BELGRADO, 10 AUG. Bij een vuurgevecht in een café in de Servische stad Kragujevac is vrijdagavond een door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag gezochte verdachte van oorlogsmisdaden gedood.

Slobodan Miljkovic doodgeschoten door een Servische politieman, wiens vriendin door Miljkovic zou zijn beledigd. De politieman schoot ook twee andere aanwezigen dood, onder wie de eigenaar van het café. De schutter is gearresteerd. De advocaat van Miljkovic zei gisteren dat de moord op Miljkovic door de Joegoslavische geheime dienst in scène is gezet. Miljkovic, aldus de advocaat, “wist veel over de oorlog in Bosnië”. “Iemand wilde er zeker van zijn dat hij nooit naar Den Haag zou gaan”, aldus de advocaat.

Slobodan Miljkovic werd in juli 1995 door het VN-tribunaal in staat van beschuldiging gesteld, samen met vijf andere Bosnische Serviërs, wegens hun rol bij de etnische zuivering van Bosanski Šamac in het noorden van Bosnië. Aan het begin van de Bosnische oorlog bestond de 33.000 zielen tellende bevolking voor meer dan de helft uit moslims en Kroaten. In mei 1995 leefden er nog maar driehonderd moslims en Kroaten.

Miljkovic heeft volgens de aanklacht als ondercommandant van de Servische militie die bekend stond onder de naam Grijze Wolven persoonlijk deelgenomen aan de executie van twintig moslims en Kroaten. Hij zou een andere Kroaat hebben doodgeslagen en werd ook beschuldigd van het “psychisch folteren” van 34 gevangenen. Sinds 1995 woonde Miljkovic in Kragujevac. Hij zat er een jaar gevangen wegens een in Servië gepleegde moord. Joegoslavië heeft verzoeken om zijn uitlevering steeds afgewezen.

In Pale, bolwerk van de Servische hardiners in Bosnië, hebben twee gemaskerde mannen zaterdag een hooggeplaatste Serviër vermoord. Srdjan Knezevic, plaatsvervangend hoofd van het Servische centrum voor openbare veiligheid in de regio Sarajevo, werd met twee salvo's uit machinegeweren gedood. In de Bosnische oorlog was hij commandant van de Witte Wolven, een elite-eenheid van het leger van de Bosnische Serviërs. De autoriteiten van de Servische Republiek gaven 'de mafia' de schuld van de moord.

(AFP, Reuters)