Gelijkspel tegen Tottenham; Feyenoord na facelift nog kwetsbaar

ROTTERDAM, 10 AUG. De presentatie van het nieuwe Feyenoord aan het eigen publiek verdiende zaterdagavond tegen Tottenham Hotspur (1-1) niet meer dan een mager zesje. Maar het is nog te vroeg om een negatief oordeel te vellen over de perspectieven van de Rotterdamse formatie die deze zomer een flinke facelift onderging. Gezien de samenstelling van de ploeg die trainer Beenhakker nu onder zijn hoede heeft, smaakt Feyenoord naar meer. Zeker in de nationale competitie waarin de weerstand niet zo groot is.

Het Feyenoord dat zaterdagavond aantrad tegen Tottenham Hotspur, dat sterspelers als Ginola, Armstrong en Ferdinand in de gelederen had, leed nog veel balverlies. Voorzetten voor het doel van de Spurs kwamen zelden bij een medespeler terecht. Het nieuwe verdedigingsduo Van Wonderen-Konterman had het in de eerste helft zichtbaar moeilijk in de mandekking tegen felle spitsen als Armstrong en Ferdinand. Konterman, de nieuweling van Willem II, presenteerde zich aarzelend. Opbouwend had hij moeite met dit niveau. Daardoor moest spelmaker Van Gastel zich erg teruggetrokken opstellen. Dat ging ten koste van de aansluiting met de aanval. Pas in de tweede helft herstelde Konterman zich enigszins.

De Braziliaan Tininho toonde in de rol van linksback aan dat hij een balvaardige speler is. De aanwinst van Portuguesa zal zich echter nog moeten bewijzen onder de druk van goede rechtsbuitens. Tininho is van origine een linksbuiten, maar wordt bij Feyenoord omgeschoold tot linksback. Noodgedwongen omdat er geen betere alternatieven te vinden waren. In het nieuwe spelsysteem van Feyenoord mogen de backs net als bij PSV en het Nederlands elftal ver oprukken langs de vleugels. Dat is met name rechtsback Van Gobbel op het lijf geschreven.

In het gewijzigde concept moeten de flankaanvallers gedoseerd spelen. Maar als zij erg teruggetrokken opereren speelt Feyenoord nog maar met één echte spits (Cruz). Functioneren zij als echte buitenspelers dan hebben de Rotterdammers plotseling een behoorlijk aanvallend ingestelde ploeg, aangezien ook Tomasson vanaf het middenveld bijsluit.

Zaterdagavond stelden de buitenspelers Kalou (rechts) en Vos (links) nogal teleur. Kalou werd in de rust gewisseld omdat hij volgens Beenhakker op eigen helft te nonchalant deelnam aan de opbouw. Van Vos ging weinig dreiging uit. Pas toen nieuweling Van Vossen tien minuten voor tijd onder enthousiasme van het publiek zich meldde, kwam er wat meer actie vanaf de linkerkant.

In die fase kwam Feyenoord ook op gelijke hoogte nadat Armstrong in de eerste helft met een geplaatst schot de Spurs op voorsprong had gebracht. Paauwe, de vijfde echte grote aankoop, schoot van twintig meter op doel. Tomasson, die al enkele keren gevaarlijk was geweest, stond in de baan van het schot en trapte de bal hoog in het net. Paauwe speelde in de tweede helft op de plek van Van Bronckhorst en deed dat aanmerkelijk beter dan Bosvelt die na rust naar de rechterflank verhuisde.

De samenwerking tussen Cruz, die de eerste vier wedstrijden van de competitie mist wegens een schorsing, en Tomasson verliep stroef. Het nieuwe Feyenoord moet nog rijpen. En begint over anderhalve weken aan de competitie in de wetenschap dat Cruz, die weinig zelfbeheersing kent, moeilijk gemist kan worden. Korneev speelde op zijn plek twintig minuten te teruggetrokken om gevaar te stichten voor het doel van de tegenstander.