Gay Games nu naar Sydney

AMSTERDAM, 10 AUG. Met een sluitingsceremonie in de Amsterdam Arena zijn zaterdagavond de Gay Games beëindigd. De Arena was gevuld met circa 28.000 bezoekers. Zij zagen dat Amsterdam de vlag van de Gay Games symbolisch overdroeg aan vertegenwoordigers van de stad Sydney, waar in 2002 de volgende Gay Games worden gehouden. Ondanks het financiële debacle - de Gay Games zullen naar verwachting vijf miljoen gulden verlies lijden - is de organisatie erg enthousiast over het verloop van het evenement.

“Amsterdam is de afgelopen acht dagen veranderd in een centrum van vriendschap, sport en cultuur. De stad kan daar bijzonder trots op zijn”, aldus bestuurslid P. Segaar. Ook burgemeester Patijn, die een staande ovatie kreeg van de deelnemers en de bezoekers, liet zich lovend uit over het festijn. “Dit waren de Spelen van vreugde, kracht, hoop en inspiratie”, riep hij. Patijn noemde Amsterdam “the gay way to Europe”.

Meer dan de helft van de 28.000 bezoekers bestond uit deelnemers en vrijwilligers. Zij hadden niet voor het kaartje betaald. Door het geringe aantal verkochte kaartjes zullen de inkomsten van de sluitingsceremonie daarom niet in grote mate bijdragen aan het beperken van het tekort. Amsterdam zal een belangrijk deel van het miljoenenverlies voor zijn rekening nemen omdat de gemeente vlak voor de Gay Games een overbruggingskrediet van vijf miljoen gulden ter beschikking stelde.

De marathon was zaterdag overdag het laatste sportonderdeel van de Gay Games. Vooraf bestond de vrees dat veel matig getrainde sporters door de hitte zouden uitvallen. Dit viel mee: slechts dertig deelnemers namen plaats in de bezemwagen. Aan de marathon, die grotendeels over het zelfde parkoers ging als tijdens de Olympische Spelen van Amsterdam 1928, deden 500 lopers mee. Nog eens 1.800 sporters liepen een kortere afstand. De snelste marathonloper was de Zwitser E. Wöthrich met een tijd van 2 uur en 39 minuten.

Na de sluitingsceremonie was er nog een laatste feest in de Docklands, een oude scheepswerf in Amsterdam-Noord. Duizenden bezoekers, vooral mannen, woonden optredens van Jimmy Sommerville en Grace Jones bij. De aandacht werd getrokken door travestieten van meer dan twee meter en goed gebouwde jongens in glimmende zwembroekjes. Het feest duurde tot vroeg in de ochtend.