Eerste klassieker na Tour voor Casagrande

SAN SEBASTIAN, 10 AUG. Francesco Casagrande heeft de wereldbekerwedstrijd Clasica San Sebastian gewonnen. De Italiaanse wielrenner van de Cofidis-ploeg versloeg na een rit van 232 kilometer in de sprint met gemak de Belg Axel Merckx en de Italiaan Leonardo Piepoli. Het was de zesde van tien WB-wedstrijden en de eerste grote klassieker na de Tour de France. Michele Bartoli behoudt de leiding in het WB-klassement.

De beklimming van de berg Jaizkibel, waarvan de top op 32 km van de finish ligt, bracht de beslissing. Daarvoor opende de Fransman Cedric Vasseur de koers met een langdurige solo. Het peloton rekende hem na 180 km in. Landgenoot Laurent Desbiens probeerde het ook nog even. De Cofidis-ploeg ging op de Jaizkibel in de aanval. Casagrande, Merckx en Piepoli kwamen als eerste renners bij de top.

Met een kleine voorsprong op een groepje met de Italianen Tafi en Nardello, de Brit Sciandri en de Spanjaard Casero reden de koplopers naar de finish. Casagrande hoefde niet eens vol aan te zetten om zijn belagers te kloppen. Voor de Italiaan betekende de zege een van de grootste successen in zijn loopbaan. Nummer twee Merckx had al indruk gemaakt in de Ronde van Frankrijk, die hij als tiende afsloot. Casagrande gaf daar op na een val in de eerste Pyreneeënrit.

In de Spaanse klassieker reden de Festina-renners mee. Het was hun eerste optreden in een officiële koers sinds ze wegens een dopingschandaal uit de Tour de France werden gezet. De nummers een en twee van die ronde, Marco Pantani en Jan Ullrich, zegden op het laatste moment af bij de organisatie in San Sebastian. (ANP)