DON GIOVANNI

Don Giovanni o.l.v. Claudio Abbado: DG 457 601-2 (3 cd)

Het aan de tientallen, veelal voortreffelijke opnamen toevoegen van nóg een uitvoering van Mozarts Don Giovanni heeft slechts een beperkt belang. Maar de nieuwe opname onder leiding van Claudio Abbado heeft meerdere objectieve bestaansredenen. Allereerst de status van de dirigent, onder andere werkzaam in Berlijn, Wenen en Salzburg. Abbado dirigeert het Chamber Orchestra of Europe in deze opname, gemaakt in connectie met een Italiaanse enscenering. Dan is er een cast van merendeels jongere zangers, van wie Bryn Terfel (pas nog een geweldige Scarpia in de Amsterdamse Tosca) de interessantste is.

Terfel manifesteert zich ook hier in de rol van Leporello als een groot zanger met een hoogstpersoonlijk stemgeluid en een al even eigen interpretatie van bijvoorbeeld de catalogusaria, die hier klinkt met een spotlust van superieure allure.

Een probleem van de cast is het gebrek aan variëteit in de stemmen omdat de zangers in de andere mannenrollen - op zich goed bezet - een bijna even grote dominerende vocale présence nastreven. Simon Keenlyside is vrijwel alleen bazig en humeurig.

Uwe Heilmann breekt radicaal met het precieuze imago van Don Ottavio. Al even stevig is de Masetto van Ildebrando d'Arcangelo, die op de opname van John Eliot Gardiner de rol van Leporello zong. Ook Carmela Remigio (Donna Anna) en Soile Isokoski (Donna Elvira) weren zich bijzonder krachtig.

De uitvoering, vooral in de eerste acte, staat stijf van niet aflatende dramatiek, die bij een voorstelling niet hoeft te hinderen, maar die mij hier wel wat te veel wordt, vooral ook omdat de recitatieven niet echt sprankelen, zoals ooit het geval was bij Carlo Maria Giulini. Alleen in de scènes met Zerlina - mooi en verleidelijk gezongen door Patrizia Pace - ontstaat wat luchtige ontspanning.

Deze Don Giovanni is duidelijk die van Bryn Terfel. Voor het overige is de beste onder de recente opnamen die van Gardiner, die zich in het Holland Festival 1994 ook liet horen met onder andere Rodney Gilfrey, Luba Orgonasova, Charlotte Margiono en Christoph Prégardien. (Archiv 445870-2)

    • Kasper Jansen