Dodental bij aanslagen Afrika stijgt boven 200

NAIROBI/WASHINGTON, 10 AUG. Het aantal doden als gevolg van de bomaanslagen, vrijdag, op twee Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika is opgelopen tot boven de tweehonderd. Het zoeken naar slachtoffers is in de Keniaanse hoofdstad Nairobi vanmiddag gestaakt wegens instortingsgevaar, aldus het Rode Kruis.

In Nairobi raakten vijfduizend mensen gewond, van wie vijfhonderd nog in het ziekenhuis liggen. Reddingswerkers en militairen uit Israel en de Verenigde Staten arriveerden dit weekeinde in Nairobi om te assisteren, en 60 man van de federale inlichtingendienst FBI.

In Nairobi doen vele speculaties de ronde over de toedracht en de mogelijke daders. De Keniaanse krant Daily Nation haalde gisteren een ooggetuige aan die vier dagen eerder had gezien hoe drie Arabieren met een minuscule videocamera de ambassade filmden. De voorbijganger zou het verdachte gedrag hebben gemeld aan een bewaker van de ambassade, die echter geen actie ondernam. De regering in Washington bevestigt dat de ingangen van beide ambassades beveiligd waren met videocamera's, die daders eventuele gefilmd kunnen hebben. Niet duidelijk is of de videobanden van de tijd direct voor de aanslagen nog bestaan.

Verscheidene ooggetuigen zagen vlak vóór de aanslag in Nairobi een geel busje met enkele Arabieren bij de parkeerplaats van de ambassade. Sommigen hoorden schoten vlak vóór de explosie. Een priester die in de buurt was, zei dat er geschoten werd door vier mannen die uit het gele busje sprongen, alvorens ze projectielen naar het ambassadegebouw gooiden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, beloofde gisteren “passende actie” als mocht blijken dat regeringen van andere landen verantwoordelijk zijn voor de bomaanslagen op de ambassades in Kenia en Tanzania. Haar collega van Defensie, William Cohen, waarschuwde dat het onderzoek naar de toedracht van de aanslagen, waarbij twaalf Amerikanen om het leven kwamen, nog jaren kan duren.

Albright wilde gisteren niets zeggen over groepen en landen die Washington verdenkt van betrokkenheid bij de aanslagen. Minister Cohen noemde de terroristische actie 'goed gecoördineerd'. “Dit was geen actie van een geïsoleerd individu, een gek”, aldus Cohen. Veiligheidsadviseur Berger zei over berichten dat een tot dusverre onbekende groepering, het Islamitische Leger voor de Bevrijding van Heilige Plaatsen, de aanslagen zou hebben opgeëist: “We nemen dat allemaal serieus.”

Het weekblad EastAfrican meldt vandaag in Nairobi dat de VS in 1991, tijdens de Golfoorlog, plannen voor een aanval van terroristen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia op het spoor waren gekomen. Amerikaanse veiligheidsdiensten brachten toen Irak daarmee in verband.