Diplomaten Iran zoek; Talibaan nemen bastion oppositie in

TEHERAN/ISLAMABAD, 10 AUG. De ultra-islamitische Talibaan hebben dit weekeinde de stad Mazar-i Sharif, het laatste grootste bolwerk van de Afgaanse oppositie in het noorden van het land, ingenomen. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van 'onafhankelijke bronnen'.

In de loop van het weekeinde was er grote onduidelijkheid ontstaan over het lot van de stad. Vast staat dat de Talibaan Mazar-i Sharif zaterdagochtend innamen, maar de Afghaanse oppositie meldde daarop bij een tegenaanval de moslim-fundamentalisten weer verjaagd te hebben.

Waarnemers waren verrast door de snelheid waarmee de vesting in handen van de Talibaan viel. Bronnen bij de oppositie zei gisteren dat de val te wijten was aan het 'verraad' van een aantal commandanten van de coalitie tegen de Talibaan. Dezen zouden overgelopen zijn naar de Talibaan.

Inmiddels dreigt een conflict tussen de Talibaan en Iran, dat de coalitie tegen de moslim-fundamentalisten steunt, over het lot van elf diplomaten die het Iraanse consulaat in Mazar-i Sharif bemanden. Zaterdag meldde Teheran dat de elf bij de verovering van de stad gearresteerd waren door de Talibaan. De Iraanse regering vroeg Pakistan, dat de Talibaan steunt, bij de moslim-fundamentalisten te interveniëren om ervoor te zorgen dat de elf werden vrijgelaten.

Vanmorgen riep Teheran eveneens de hulp in van de Verenigde Naties. In een brief aan Kofi Annan, de secretaris-generaal van de volkerenorganisatie, schrijft de Iraanse regering dat het Pakistan verantwoordelijk houdt voor het welzijn van de Iraanse diplomaten.

Een woordvoerder van de Talibaan zei gisteren echter dat de elf niet in het consulaat aanwezig waren toen de stad werd ingenomen. “Misschien zijn ze meegegaan met de oppositie (toen deze de stad verliet red.), misschien hebben ze zich verborgen en misschien zijn ze gedood.”

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Kamal Kharrazi, verklaarde zich zaterdag bezorgd om de toekomst van 'etnische minderheden' in Afganistan. Iran, waar de grote meerderheid van de bevolking shi'itisch is, heeft zich steeds achter de oppositie opgesteld omdat het van mening is dat de (soennitische) Talibaan de shi'ieten in Afghanistan onderdrukt. Volgens de Iraanse regering lopen de Talibaan aan de leiband van de Verenigde Staten en zijn zij te 'fanatiek' in hun uitleg van de koran.

Een woordvoerder van de Talibaan zei vanmorgen dat er snel een speciaal team naar Mazar-i Sharif wordt gestuurd om het bestuur daar te reorganiseren. Volgens de functionaris wordt in de stad direct de islamitische wet, de shari'a, ingevoerd. Volgens de uitleg van de Talibaan schrijft deze onder andere amputatie van lichaamsdelen voor bij bepaalde misdrijven. (AP, AFP, Reuters)