DIE ZEIT

“Een machtswisseling die tot stand komt met steun van de PDS zou een aangeboren gebrek hebben, waarvan ik me nooit zou kunnen bevrijden.” Met die woorden sluit SPD-lijsttrekker Gerhard Schröder in een groot vraaggesprek met Die Zeit deze week een mogelijke coalitie met de voormalige communisten uit. Veel meer ziet Schröder in een samenwerking met de CDU/CSU, omdat die partij hard nodig is voor de hervorming van het belastingstelsel en de sociale zekerheid. De CDU/CSU moet dan wel geleid worden door Volker Rühe en niet door de kroonprins van Helmut Kohl, Wolfgang Schäuble, want die is te conservatief, aldus Schröder.

Eerder in het gesprek bekent de SPD-leider dat hij geniet van de macht. Maar Schröder is geen bewonderaar van Bismarck. De IJzeren Kanselier is in zijn ogen de vertegenwoordiger bij uitstek van een genadeloze, autoritaire staatsvorm. Eerder beschouwt Schröder zich als de toekomstige president-directeur van de BV Duitsland. Ten slotte geeft hij nog toe geen voorvechter te zijn van vrouwenemancipatie. Een dergelijke opmerking zou hem wel eens behoorlijk wat stemmen kunnen kosten.