Daders zijn mogelijk gefilmd

NAIROBI, 10 AUG. Amerikaanse onderzoekers hopen dat in Tanzania belangrijke gegevens kunnen worden aangetroffen over de identiteit van de daders van de aanslagen afgelopen vrijdag op de ambassades in de hoofdsteden van Kenia en Tanzania, Nairobi en Dar es-Salaam.

Een veiligheidscamera op het dak van de Amerikaanse ambassade in Dar es-Salaam zou de gebeurtenissen in de aanloop naar de aanslag kunnen hebben gefilmd, zo maakte een Amerikaanse diplomaat in Tanzania gisteren bekend. De camera stond gisteren nog op haar plaats en was gericht op de hoofdingang waar de aanslag plaats had.

Ook de Amerikaanse ambassade in Nairobi beschikte over dergelijke camera's maar ambassadrice Bushnell, die zelf licht gewond raakte bij de aanslag, zei niet te weten of de videobanden de aanslag hebben overleefd. De camera's werkten 24 uur per etmaal.

Zowel in Tanzania als in Kenia kwamen bewakers van de parkeerterreinen die als getuigen hadden kunnen dienen bij de aanslagen om het leven.

De aandacht gaat in Dar es-Salaam onder andere uit naar een blauwe tankwagen die water naar de ambassade bracht en die kort voor de aanslag in de richting van het hek van de ambassade reed. Deze kan de explosieven hebben vervoerd. Volgens de diplomaat is de tankwagen als gevolg van de explosie door of over het hek geblazen en tegen de voorkant van de ambassade terechtgekomen. De chauffeur en zijn assistent kwamen daarbij om het leven.

De Amerikaanse ambassade in Tanzania had een eigen watervoorziening. Uit een voorraadtank werd het water verspreid over de ambassadegebouwen in Dar es-Salaam.

De veiligheid buiten de ambassde in Dar es-Salaam was in handen van een particuliere firma, Ultimate Security. Amerikaanse mariniers waren op het ambassadeterrein zelf gestationeerd.

Gisteravond waren honderd leden van de FBI, de mariniers en “andere experts tegen terroristische acties” uit de Verenigde Staten in de Tanzaniaanse hoofdstad aangekomen. Vandaag zouden er meer volgen.

Een Amerikaanse diplomaat zei dat de ambassadestaf in Tanzania niet was gewaarschuwd dat er vrijdag in Nairobi een explosie bij de Amerikaanse ambassade had plaatsgehad. De aanslagen volgden overigens kort op elkaar.