Beurskoersen stabiel bij lage omzet op Damrak

AMSTERDAM, 10 AUG. Bij zeer bescheiden omzetten zijn de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend nauwelijks in beweging komen. Gebrek aan koersgevoelig bedrijfsnieuws weerhoudt beleggers van het kopen of verkopen van aandelen.

De belangrijke beursbarometer, de AEX-index, bleef de hele ochtend schommelen rond de openingsstand van 1178,41 punten. Vroeg in de middag noteerde de index een niveau van 1176,47. Dat is 2,92 punten (0,2 procent) lager dan het slot van vrijdag. Daarmee waren handelaren niet eens ontevreden. “Als je ziet dat de rest van Europa grotere minnetjes noteert, houden wij ons nog heel aardig.”

In Frankfurt daalde de DAX-index met 41 punten (0,74 procent). De Londense FTSE-index van de honderd belangrijkste fondsen verloor 1 procent (61,5 punten). In Parijs was de CAC-40 met 1,7 procent (68,60 punten) gedaald na een ochtend handelen.

Terwijl een groot aantal Amsterdamse hoofdfondsen licht terrein moest prijsgeven, was er een handjevol bedrijven dat de AEX weer naar een bijna neutrale notering trok. De koersen van KLM en KPN stegen ieder met ruim 3 procent naar het gelijke niveau van 82 gulden. Aegon won 2,70 op 189,00 gulden, waarmee beleggers leken te anticiperen op halfjaarcijfers die het concern donderdag bekend zal maken.

De koers van uitgever Wolters Kluwer steeg vanochtend met 4,60 naar 323,50 gulden. “Afgelopen vrijdag heeft het bedrijf een goede indruk gemaakt bij een presentatie voor analisten,” weet een commissionair. “Dat zie je gelijk in de koers terug.” Elsevier leek het slachtoffer van de opmars van Wolters Kluwer, omdat een aantal beleggers besloot aandelen Elsevier te ruilen voor de beter presterende branchegenoot. Het aandeel Elsevier stond aan het einde van de ochtend met een verlies van 70 cent op 28,50. Vendex verloor onder de hoofdfondsen procentueel gezien het meest. De koers zakte met 2,93 procent (2,30 gulden) naar 76,20 gulden.

Positieve berichten over de ontwikkeling van de Nederlandse economie brachten de beurs ook niet in beroering. De bekendmaking van het CBS dat de industrie in de eerste helft van het jaar 6 procent meer omzet boekte deed de koersen van de industriefondsen helemaal niets. “Misschien gebeurt er in de loop van de week nog wat, als er wat meer cijfers verschijnen”, opperde een handelaar. Hoofdfondsen als Getronics en Van Ommeren zijn deze week aan de beurt. Getronics verloor vanochtend een dubbeltje op 104,80 gulden terwijl Van Ommeren onveranderd bleef op 77,50.

De dollar klom vanochtend weer boven de twee gulden uit. De Amerikaanse munteenheid werd 2,0083 gulden waard terwijl dat vrijdagmiddag nog 1,9990 was.

TOKIO De aanhoudende onzekerheid over de economieën van Azië heeft de aandelenkoersen op de effectenbeurs van Japan vandaag opnieuw gedrukt. De Nikkei-index sloot bij lage omzetten 202,75 punten lager op 15.626,42, wat een verlies van 1,3 procent betekende.