VS: geen idee van motief aanslagen; Wereld reageert geschokt

WASHINGTON, 8 AUG. De twee bomaanslagen op Amerikaanse ambassades in Afrika hebben de binnenlands politieke meningsverschillen in Washington doen verstommen. De meeste slachtoffers mogen Afrikanen zijn, in de Verenigde Staten ziet men de aanslagen als een aanval op Amerika.

De Amerikaanse regering zegt nog geen idee te hebben waarom terroristen de ambassades in Tanzania en Kenia voor aanslagen hebben uitgezocht, of wie de daders zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington richtte zich gisteren in de eerste plaats op het verzekeren van de opvang van de slachtoffers en nabestaanden, en het uitzenden van reddingsploegen.

Newt Gingrich, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden die president Clinton doorgaans hard kritiseert, viel hem gisteren bij in zijn veroordeling van de aanslagen. In dit soort internationale crisissituaties verbleken binnenlandse kwesties tot een “familieruzie” aldus Gingrich. “Er is geen partijpolitiek, geen schandaal, geen afleiding” in zo'n situatie. “We komen samen als één land.”

Amerikaanse regeringsfunctionarissen weigerden te speculeren over mogelijke daders van de aanslagen. Toen onderminister van Buitenlandse Zaken Thomas Pickering werd gevraagd of een dreigement, eerder deze week geuit door de extremistische moslimorganisatie Jihad uit Egypte, in een bepaalde richting wees, antwoordde de diplomaat alleen: “We krijgen jaarlijks 30.000 dreigementen. We nemen ze allemaal serieus.” Hij zei dat het onderzoek nu in handen is van politie-organisaties.

Dat de ambassades in vreedzame landen als Tanzania en Kenia het slachtoffer van aanslagen konden worden, heeft Washington volkomen verrast. Pickering erkende dat de twee ambassadegebouwen niet voldeden aan de veiligheidseisen die tegenwoordig worden gesteld aan nieuw te bouwen ambassades. Sinds 1986 zijn de Amerikanen begonnen aan een uitgebreid programma om ambassades over de hele wereld beter te beveiligen. Nieuwe ambassades worden bijvoorkeur buiten stadscentra gevestigd, op enige afstand van de straat, en voorzien van barricades. Maar Tanzania en Kenia golden niet als risicolanden, en de ambassades daar hadden geen voorrang.

Washington maakte bekend dat de beveiliging van alle ambassades opnieuw tegen het licht gehouden zal worden, zodra de huidige crisis onder controle is. Maar Nationale Veiligheidsadviseur Sandy Berger wees er op dat ambassades niet tot fort gemaakt kunnen worden, omdat ze nu eenmaal een maatschappelijke functie hebben en een zekere toegankelijkheid voor het publiek essentieel is. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat de daders gevonden worden.

President Clinton heeft in zijn buitenlandse politieke de laatste tijd meer aandacht aan Afrika besteed dan lange tijd gebruik was in Washington. Eerder dit jaar maakte hij een reis langs verschillende Afrikaanse landen.

Tot zover onze correspondent. De wereld heeft geschokt gereageerd. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, brandmerkte de aanslagen als “harteloos en willekeurig terrorisme”. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van “deze barbaarse daden”. In Londen zei minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook dat hij geschokt en verbijsterd was. De Franse president Chirac en premier Jospin stuurden beiden een brief aan president Clinton waarin ze de aanslagen als laf veroordeelden. (AP, Reuters)