Steen met inscriptie 'Arthur' ontdekt

LONDEN, 8 AUG. Tijdens archeologische opgravingen in Groot-Brittannië is een steen uit de zesde eeuw ontdekt waarop in het Latijn de naam van de legendarische koning Arthur is gegrift.

De vindplaats is de ruïne van het kasteel Tintagel, op een klif vlakbij de Atlantische Oceaan in het Zuidwest-Britse graafschap Cornwall. Volgens een legende uit de twaalfde eeuw, opgetekend door de schrijver Geoffrey of Monmouth, betreft het hier de plek waar Arthur (Artus) werd geboren.

De 35 bij 25 centimeter grote leisteen draagt de inscriptie Artognov, de Latijnse vorm voor de Engelse naam Arthnou. De oude steen is in tweeën gebroken en gebruikt geweest als afdekking voor een afvoer.

Door toeval toont de naam op de steen overeenkomsten met de naam van de mythische koning Arthur, aldus het regeringsorgaan voor bescherming van het erfgoed, de English Heritage. Dit voegt een nieuwe dimensie toe aan het debat over een mogelijke echte Arthur waarop de legendarische koning is gebaseerd. “Deze steen bewijst voor de eerste keer dat er in die tijd iemand bestond met die naam die van enige status was”, meent hoofdarcheoloog Geoffrey Wainwright. “Zelfs al er is er geen bewijs om de steen met de legendarische of de echte Arthur in verband te brengen, het is de vondst van je leven”.

Formeel is nog niet bewezen dat een echte koning Arthur heeft bestaan. Sommige geschiedkundigen menen dat er omstreeks de zesde eeuw een clanleider leefde met de naam Art(h)ur, die de kunst van het oorlogvoeren van de Romeinen zou hebben geleerd, twaalf veldslagen leverde, en die destijds met succes de opstand van diverse koningen tegen de oprukkende Saksische troepen leidde. Deze Arthur zou rond 510 gestorven zijn.

Tintagel en omgeving halen tegenwoordig veel inkomsten uit het toerisme dat voortkomt uit de connectie met de legendarische koning. (AP/ANP)