Scholieren hard aan het studeren op de campus

De 'Bijspijkerkampen' voor scholieren aan de Universiteit Twente zijn een groot succes. In het verschiet liggen meer en ook andersoortige kampen, zoals die voor het hele gezin.

ENSCHEDE, 8 AUg. Hij staat gebogen over de boeken van zijn buurvrouw. Uit Roermond komt hij helemaal. Roermond in Limburg, zegt hij er nog maar even bij, om elk misverstand te voorkomen. Ruud Bindels (16) is één van de honderd scholieren die de afgelopen twee weken deelnamen aan de 'Bijspijkerkampen' van de Universiteit Twente, en hij is dik tevreden. “Ik heb hier heel veel geleerd.”

Met de komst van de nieuwe rector, prof. dr. F. van Vught, brak zo'n anderhalf jaar geleden een nieuwe tijd aan voor de universiteit. “Er ontstond een sfeer van 'alles kan, alles is mogelijk'. In die sfeer is het idee van de Bijspijkerkampen geboren”, zegt projectmanager Jeroen de Kok.

Van september tot december vorig jaar heeft hij een haalbaarheidsstudie gedaan, waarna in de voorjaarsvakantie een 'pilot' werd georganiseerd. Dat bleek zo'n succes dat De Kok met een gerust hart zijn zomerkamp kon organiseren.

De afgelopen maand waren er verschillende kampen. Eerst was er het zogeheten Twente Ability Programme, een kamp voor hoogbegaafde kinderen. De afgelopen twee weken waren er twee soorten kampen tegelijkertijd, zowel het Bijspijkerkamp als het 'Cyberspace Multimedia Kamp'. “Je moet het toch een naam geven”, vergoelijkt De Kok.

In het Cyberspace-kamp kunnen scholieren hun eigen website ontwerpen of een eigen videoclip maken. De Bijspijkerkampen, met elke week één kamp, is voor scholieren van Havo en VWO die in vijf dagen tijd het niveau van één of meer vakken willen ophalen. Zoals Ruud Bindels.

Hij is gekomen omdat hij maar net overging naar Havo 5. “Voor economie en handel stond ik helemaal niet goed. Deze week heb ik daar ontzettend veel van bijgeleerd. Mijn ouders hadden over het kamp gelezen in de krant. Maar ik wilde zelf ook, want ik wil na de Havo naar de HEAO, en dan moet je voldoende kennis hebben van deze vakken.”

Zoals Bindels lopen er meer rond. Neem Ayold de Jong (16), Havo-leerling uit Uden. Hij doet vier vakken: wiskunde, handel, Engels en Duits. Ook hij ging krap over naar Havo 5 en wilde zijn kennis bijspijkeren. “Op school heb ik het afgelopen jaar eigenlijk te weinig gedaan. Het was hartstikke gezellig en dan ben je drukker met plezier maken dan met leren. Maar dit vind ik fijn, het gaat goed.”

De Bijspijkeraars krijgen les van een student die op deze manier wat kan bijverdienen. Per student zitten er in de verschillende lokalen vier leerlingen. Het kamp voor de Bijspijkeraars kost 450 gulden. De whizzkids van het Multimedia-kamp betalen 595 gulden en het kamp voor de hoogbegaafden, dat twee weken duurt, kost 1.495 gulden. “Mijn ouders betalen, anders was ik echt niet gegaan”, zegt Ayold.

Alle leerlingen slapen in grote tenten die elders op de campus staan, 's avonds krijgen ze gratis te eten en ze kunnen bovendien allerlei sporten beoefenen, zoals paardrijden, onderwaterhockey, duiken, kanoën, volleyballen en klimmen tegen een klimwand. Voor een aantal sporten wordt 100 gulden extra gevraagd.

Er was plaats voor honderd leerlingen, maar er hadden er dit jaar al 120 kunnen komen, zegt coördinator De Kok.

De universiteit had meerdere beweegredenen om dergelijke kampen te organiseren. De Kok: “We doen het om de studenten ondernemender te maken, om de ruimten die de hele zomer anders maar leegstaan te benutten en om de leerlingen te wijzen op het bestaan van de universiteit. Het wordt steeds harder vechten om nieuwe studenten.”

Deze zomerkampen, aangeboden onder de titel 'Twente Summer Campus', zijn nog maar het begin, aldus De Kok. Omdat het zo succesvol verloopt, zullen ook in de andere vakanties dergelijke bijeenkomsten georganiseerd worden. Bovendien wil de universiteit vanaf volgend jaar ook andersoortige kampen gaan houden. “Dan kun je denken aan kampen die aandacht besteden aan studies die minder populair zijn. We kunnen bijvoorbeeld een Space-camp houden, waarbij scholieren hun eigen raket bouwen. Zo besteed je aandacht aan vakken als natuurkunde.”

Over een jaar of vier, denkt De Kok, zal de universiteit ook een soort kampen-voor-het-hele-gezin organiseren. “Pa doet een managementcursus, ma een taal, de kinderen een Bijspijkercursus. Dat gaat echt gebeuren, ja.”

    • André Ritsema