Rolinco als enig wereldfonds negatief

ROTTERDAM, 8 AUG. De nieuwe fondsbeheerder van Rolinco komt allerminst in een gespreid bedje terecht. Het Robeco-fonds, dat zich richt op aandelen van veelbelovende bedrijven, heeft over de afgelopen maanden als enig wereldwijd aandelenfonds een negatief rendement geboekt. Rolinco zag de waarde van zijn beleggingen met 2,7 procent in waarde dalen.

De rendementscijfers bij Rolinco, die al enkele jaren onder het gemiddelde liggen, hebben ertoe geleid dat fondsbeheerder Gerard de Bruin met ingang van volgende maand een andere functie bij Robeco gaat bekleden. Als opvolger is Angelien Kemna, die al een topfunctie bij de vermogensbeheerder bekleedde, benoemd.

Heel wat beleggers bij Rolinco hebben de verschuiving aan de top overigens niet afgewacht. In de eerste zes maanden van dit jaar werd bijna 1 miljard gulden uit het fonds (5,6 miljard gulden) teruggetrokken.

Over de maand juli bleef het rendement van de Rolinco-beleggingen op 0,0 procent hangen, nog altijd beter dan de negatieve scores bij Delta Lloyd (-1,8 procent) en Aegon Aandelenfonds (-0,5).

Het rendement van alle andere, hier genoemde, aandelenfondsen heeft een stevige veer moeten laten. Het jaarrendement van koploper Ohra Aandelenfonds bedroeg in juni nog 29,3 procent, terwijl het rendement een maand later 18,3 procent bedraagt. Oorzaak van deze val zijn de hoge aandelenkoersen van juli vorig jaar (de zogeheten campinghausse) die in het meest recente overzicht niet meer zijn meegerekend.

Ook de landenfondsen hebben hun rendement over de afgelopen twaalf maanden flink zien dalen. Het landenfonds Verenigde Staten van Robeco boekte in juni nog een jaarrendement van ruim 43 procent, maar afgelopen maand was dit resultaat geslonken tot ruim 25 procent.

In juli boekte het op Amerika gerichte fonds een negatief rendement van 1,1 procent. Ondanks deze daling scoort geen enkel landenfonds over de afgelopen twaalf maanden beter. Het landenfonds Mexico scoorde veruit het beste maandrendement (4,4 procent) maar over de afgelopen twaalf maanden hebben de Mexicaanse aandelen meer dan 22 procent aan waarde ingeleverd.