Nieuw record olievoorraad Oeso-landen; Prijzen onveranderd laag

ROTTERDAM, 8 AUG. De industriële voorraden ruwe olie en olieprodukten in de Oeso-landen hebben eind juni opnieuw een record bereikt: bijna 2,8 miljard vaten van 159 liter per stuk. Eind mei werden nog 2,6 miljard vaten geteld.

Dat heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in Parijs gisteren bekendgemaakt in zijn maandelijkse olierapport. Het gaat om cijfers van de bij de Oeso (Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling) aangesloten lidstaten. Volgens marktanalist Gijs van Dam van Salomon Smith Barney in Amsterdam wordt de totale actuele wereldvoorraad geschat op 6 tot 8 miljard vaten. Daarin zijn alle opslagtanks op land, maar ook de 'drijvende'voorraad (in tankers) meegeteld.

De prijs voor de toonaangevende Noordzee-olie Brent blend die ook in de jaarverslagen van de oliemaatschappijen wordt gehanteerd, blijft onder invloed van de hoge voorraden en de verminderde vraag in Azië onveranderd laag. Gisteren kroop de notering op de termijnmarkt in Londen 8 dollarcent omhoog tot 12,70 dollar per vat onder invloed van de spanningen tussen Irak en de Verenigde Naties over wapeninspecties.

Volgens analist Gijs van Dam hebben dit soort ontwikkelingen bij de huidige voorraden echter nauwelijks nog invloed. “Vorige week zei een Koeweitse minister nog: als alle Opec-landen nu hun export zouden stoppen zou je het voorlopig nog nauwelijks merken in de voorraden. Het is echt dramatisch.”

Het IEA rapporteerde gisteren dat de elf Opec-lidstaten hun gezamenlijke productie hebben verlaagd van 28,17 miljoen vaten per dag in juni tot 27,81 miljoen vaten in juli. Dat is nog steeds hoger dan de vraag naar Opec-olie op de wereldmarkt, en belangrijk hoger dan de organisatie eerder was overeengekomen. Verwacht wordt dat het ministerscomité van Opec voor het vierde kwartaal zal besluiten tot een verdere reductie, omdat de organisatie rekening houden met een hogere export uit Irak.

Vermindering van de grote voorraden zal volgens het IEA in een langzaam tempo plaatsvinden, waardoor er in het derde kwartaal volgens de meeste marktanalisten geen herstel van de olieprijs val te verwachten. Terugkeer naar normale voorraden zou bij een normale winter pas in het voorjaar te verwachten zijn.