Newman-poster verspreiden mag

UTRECHT/AMSTERDAM, 8 AUG. Het aartbisdom Utrecht mag zijn tweede versie van de poster Who's afraid of God? toch vermenigvuldigen en verspreiden. De aangepaste poster maakt geen inbreuk op het auteursrecht van de erfgenamen van de Amerikaanse kunstenaar Barnett Newman. De eerste versie van de posters doet dat wel. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam gisteren bepaald. Het hof verwerpt daarmee het vonnis van de president van de rechtbank in Utrecht. Die oordeelde eind maart dat alle Newman-posters van het aartsbisdom inbreuk maakten op het auteursrecht op het schilderij. De eerste poster van het bisdom, die op scholen werd verspreid, lijkt opvallend veel op Newmans beschadigde schilderij Who's afraid of Red, Yellow and Blue. In plaats van de meskrassen had de poster in het midden van het rode vlak een gekerfd kruis. (ANP)