Na dijkbreuk Yangtze duizenden vermist

PEKING, 8 AUG. In de Chinese stad Yiujiang zijn duizenden mensen vermist nadat de dijk van de rivier de Yangtze gisteren is doorgebroken. Dat heeft een Chinese journalist na een bezoek aan het gebied verklaard tegenover het Franse persbureau AFP. De journalist, die anoniem wenste te blijven, zegt lijken in de rivier te hebben zien drijven. Op grond van gesprekken met plaatselijke autoriteiten is hij tot de conclusie gekomen dat zeker 40.000 mensen in Yiujiang, waar ongeveer een half miljoen mensen wonen, rechtstreeks door de overstromingen getroffen zijn.

Een bevestiging van de cijfers in niet te krijgen. De plaatselijke overheid weigert te praten met internationale journalisten. Wel kwam het officiële persbureau Nieuw China na het bericht van het AFP opvallend snel met de mededeling dat in Yiujiang een dijk was doorgebroken en dat in een omvangrijk gebied in het westelijke deel van de stad twee meter water staat. Politie en leger trachten de dijk, die over een lengte van 40 meter zou zijn weggeslagen, te dichten. (AFP)