Megaproject Botlekgebied uitgesteld; Chemieconcern Lyondell:

ROTTERDAM, 8 AUG. Het Amerikaanse chemieconcern Lyondell heeft de plannen voor de bouw van twee chemische fabrieken in de Botlek uitgesteld. Lyondell overweegt de twee fabrieken in een ander land te bouwen.

Lyondell heeft in juli voor 5,5 miljard dollar het in de Botlek actieve Arco Chemical overgenomen. Arco was al begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van de twee nieuwe fabrieken. Het gaat hierbij om productiebedrijven voor propyleenoxide en butaandiol. De fabriek voor propyleenoxide had eind 2000 moeten gaan draaien. Volgens woordvoerder D. Lequeux van Arco is de Nederlandse directie zeer teleurgesteld. “We waren al druk bezig, een stuk van de aanlegkade was klaar en de bouw had deze week moeten beginnen.” Directeur R. Verhagen van de productievestiging van Arco in de Botlek noemde het bericht 'een donderslag bij heldere hemel'.

Lyondell liet gisteren weten dat tot uitstel is besloten omdat de marktvooruitzichten voor de betreffende producten zijn verslechterd. Dat komt door de crisis in Azië en doordat een overcapaciteit op de wereldmarkt dreigt. Daarnaast wil het bedrijf eerst bezien of binnen het eigen concern synergie te vinden is met de activiteiten van Arco. Desondanks zoekt Lyondell verder naar een goede lokatie voor de nieuwe activiteiten. “Ik kan me voorstellen dat ze efficiënter willen werken en dichter bij de grondstof gaan zitten. Dat betekent dat de fabrieken naar Texas gaan. Maar het kan ook gewoon uitstel zijn. Dan is er nog niets verloren.” Verhagen durft niet te zeggen of zonder overneming door Lyondell niet zou zijn besloten tot aanpassing van de plannen. “Maar het is natuurlijk wel zo dat Lyondell anders tegen investeringen aankijkt omdat het zijn eigen financiële en bedrijfsmatige overwegingen heeft.”

Arco Chemical, tot de overneming onderdeel van het Amerikaanse olieconcern Atlantic Richfield Company, is sinds de jaren zeventig actief in het Rotterdamse havengebied. Het bedrijf heeft in de Botlek al een fabriek voor propyleenoxide. Die maakt ook afgeleide producten. In totaal heeft Arco in Nederland ruim 500 werknemers. De nieuwe investeringen zouden ongeveer 200 extra banen hebben opgeleverd.

Ook voor het productiebedrijf voor butaandiol, dat eind 2001 klaar had moeten zijn, kan er een andere vestigingsplaats komen.