MAKREEL-BROODSCHOTEL

De ingemaakte chilipepers in dit gerecht zijn vrij pikant en niet voor iedereen geschikt. U kunt de hoeveelheid desgewenst verminderen of gepelde rode paprika's (pimento) uit blik gebruiken voor een wat milder gerecht.

Zelf pimento maken is niet moeilijk en de smaak is beduidend beter. Verwarm de oven voor op 220 graden C. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en leg er 1 grote rode, gele of oranje paprika op. Zet circa 15 minuten in de oven, waarbij u de paprika een aantal keer omdraait tot hij rondom geblakerd is. Neem uit de oven, dek af met een theedoek en laat circa 10 minuten stomen. Ontvel de paprika en verwijder het zaad en de zaadlijsten.

Verwijder de korsten van het brood. Vet een ovenschaal van circa 23 cm doorsnee in met wat boter. Schik de helft van de stukken brood strak naast elkaar in de schaal en bestrooi het met de helft van de kaas. Verdeel de helft van de makreel over de kaas. Giet er de tomatensaus over en strooi er de helft van de chilipepers op. Schik er de rest van het brood over en bestrooi met de rest van de kaas. Verdeel de rest van de makreel en chilipepers over de kaas. Doe de kruiden, eieren en melk in een kom en klop alles goed. Giet dit mengsel over de ingrediënten in de schaal en garneer met de zwarte olijven. Dek de schaal goed af met plastic folie en zet hem ten minste 10 uur of één nacht in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden C. Verwijder de plastic folie en zet de schaal circa 45 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en het midden stevig aanvoelt. Laat een paar minuten staan voor u hem aansnijdt. Geef er een groene salade bij voor een complete maaltijd.

Voor 6 tot 8 personen:

8-9 sneden extra breed witbrood

zachte boter om de schaal in te vetten

250 g geraspte oude kaas

250 g gestoomde makreel

2,5 dl tomatensaus, zelf gemaakt of uit een potje

100 g ingemaakte jalapeño-chilipepers, zaad verwijderd, in blokjes, of pimento (zie inleiding)

1 eetlepel gesnipperde bieslook

1 eetlepel gesnipperde verse koriander of peterselie

3 eieren

2,5 dl melk

50 g zwarte olijven, ter garnering

    • Kim Maclean