Krenterig

Wie breekt betaalt, is de ijzeren wet in de politiek van coalitiekabinetten. Niet onder uitgevers. In maart annuleerde Wolters Kluwer zijn fusie met Reed Elsevier. De uitgever vreesde voor een verwatering van de winst per aandeel. De winstgroei bij Reed Elsevier is niet meer zo uitbundig als vroeger. Een dergelijke aantasting zou de beleggers in Wolters Kluwer niet pikken.

De moeilijkheden in Brussel kwamen daar nog eens bij: een deel van de activiteiten van de twee uitgevers moest worden afgestoten en die pijn werd Wolters Kluwer teveel. De halfjaarcijfers lijken deze week het gelijk van Wolters Kluwer te bewijzen. De uitgever van vakbladen en juridische tijdschriften zag de nettowinst met maar liefst 18 procent stijgen. De afgedankte verloofde Reed Elsevier moet het doen met slechts 1 procent groei.

Maar niet alleen het verschil in winstgroei hinderde. Deze week bleek opeens dat er meer loos is. Wolters Kluwers managers keken hun ogen uit toen de onderhandelingen begonnen. Altijd gedacht dat Reed Elsevier zo zuinig was? De wijn bij de werklunches was wel erg exclusief. Om nog maar te zwijgen van de auto's waarin de fusiespecialisten van het Brits-Nederlandse concern kwamen voorrijden.

Met de halfjaarwinsten van de uitgevers werden ook de rekeningen van die specialisten openbaar: Wolters Kluwer voerde 4 miljoen gulden op als fusiekosten. Reed Elsevier spendeerde maar liefst 34 miljoen. Wie met Wolters Kluwer in zee wil gaan, luncht met karnemelk en krentenbol. Tip voor de dames en heren van de zakenbank: parkeer uw bolide een paar straten verder!

Erik van der Walle

    • Menno Tamminga