Kok met zware handelsmissie naar Z-Amerika

RIJSWIJK, 8 AUG. Premier Kok brengt in november een officieel bezoek aan Argentinië, Brazilië en Chili. Hij wordt vergezeld door staatssecretaris Ybema van Economische Zaken, die belast is met buitenlandse handel, en door een zware handelsdelegatie onder leiding van voorzitter Blankert van de werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Er is nog geen selectie gemaakt uit de groslijst van bedrijven die in aanmerking komen voor de zogeheten parallele economische missie. Maar duidelijk is inmiddels wel dat banken, verzekeraars, baggerbedrijven en industriële bedrijven vertegenwoordigers meesturen met de minister-president.

Een woordvoerder van Economische Zaken bevestigt dat Kok eerst Argentinië bezoekt (van 22 tot en met 24 november), daarna Brazilië (25 tot en 28 november) om vervolgens Chili aan te doen (29 november tot en met 1 december).

Het bezoek heeft vooral tot doel de politieke en economische betrekkingen te verbeteren met de belangrijkste landen van Mercosur, een handelsblok van Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. Chili en Bolivia zijn geassocieerd lid. Mercosur geldt na Nafta (Noord-Amerikaans handelsblok), de Europese Unie en Japan als de vierde markt ter wereld.

De economische groei van de drie te bezoeken landen - Argentinië, Brazilië en Chili - was vorig jaar gemiddeld 5,7 procent, terwijl de inflatie werd beteugeld tot gemiddeld 3,6 procent. (ANP)