Kabila voor spoedberaad in Zimbabwe; Plunderingen in Kinshasa

KINSHASA, 8 AUG. President Kabila van Congo woont vandaag in Zimbabwe een regionale topconferentie bij over de opstand in zijn land. Nadat hij de hoofdstad Kinshasa had verlaten, sloegen regeringssoldaten er aan het plunderen.

De leiders van zeven Afrikaanse landen, waaronder Congo en Rwanda, die inmiddels feitelijk op voet van oorlog staan, houden vandaag spoedberaad in Zimbabwe. President Kabila heeft aangekondigd dat hij zijn collega van Rwanda “agressie tegen Congo” zal aanwrijven. Aan de topconferentie nemen ook de presidenten van Oeganda, Zambia, Tanzania en Namibië deel. In het toeristenoord Victoria Falls bespreken zij de crisis in Congo, waar maandag een militaire opstand uitbrak, gesteund door Rwandese troepen.

Kabila vertrok gisterenmiddag eerst naar Lubumbashi, in de zuidelijke provincie Katanga, waar hij een ontmoeting had met drie ministers uit Zuid-Afrika, dat niet deelneemt aan de top in Victoria Falls. Een van de drie Zuid-Afrikaanse bewindslieden, minister van Buitenlandse Zaken Alfred Nzo, zei voor zijn onderhoud met Kabila: “Natuurlijk steunen wij hem. Wij steunen Congo en dat wordt op dit moment geleid door Kabila”.

Enkele uren na Kabila's vertrek uit Kinshasa trokken zijn troepen plunderend door enkele wijken van de hoofdstad en vielen etnische Tutsi's lastig. Een politiecommandant, wiens mannen optraden tegen de plunderaars, zei: “De soldaten zijn erg ontevreden.” In Kinshasa bleef de sfeer gisteren gespannen. Gewapende soldaten ondervroegen voetgangers en bemanden controleposten op belangrijke kruispunten.

De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties veroordeelde gisteren vanuit Genève de recente heksenjacht op Tutsi's in Kinshasa en drong er bij president Kabila op aan beter zorg te dragen voor de veiligheid in de stad. De hoge commissaris van de VN voor de rechten van de mens, Mary Robinson, die zich eerder kritisch heeft uitgelaten over Kabila's staat van dienst, zei dat in de hoofdstad en andere delen van het land “etnisch gemotiveerd geweld toeneemt, naarmate het gewapende conflict zich verbreidt”.

In het oosten van Congo maakt de gecombineerde legermacht van Congolese Tutsi's en Rwandese soldaten aanstalten Kalemie in te nemen, een stad aan het Tanganyikameer die toegang biedt tot de koperrijke provincie Katanga, Kabila's thuisbasis. In Kisangani, de hoofdstad van de Oostprovincie, die beschikt over een internationaal vliegveld, werd gisteren nog steeds gevochten. Aan het westelijke front, in de provincie Beneden-Congo, beheersen rebellerende eenheden inmiddels de oliehaven Muanda, de militaire basis Kitona en de marinehaven Banana, aan de monding van de rivier de Congo. Er zijn aanwijzingen dat aan dit front voormalige soldaten van Mobutu meevechten met de Tutsi-rebellen. (AFP, AP, Reuters)