Going Dutch

Amsterdam is weer even wereldnieuws. De opening van de Gay Games. Muziekzender MTV van de kabel.

De directeur van de Games in opspraak wegens een miljoenenschuld op een vorig project. Een paar tramlijnen bezweken. En als apotheose de redding van de Gay Games door wethouder H. Groen van financiën en sport, die vijf miljoen gulden op tafel legt om de tekorten van het evenement te dekken. En vervolgens nog in ziekenhuis terecht kwam, slachtoffer van een overval.

Wethouder Groen (VVD) was vroeger bestuursvoorzitter van de Nederlandsche Credietverzekeringmaatschappij (NCM), waar bedrijven zich kunnen verzekeren tegen wanbetalende afnemers. Als NCM-voorzitter was hij een geliefd sponsor en wat is nu een paar miljoen gulden om de naam van Amsterdam weer op ieders lippen te brengen. En dan te bedenken dat het woord Dutch bijna gelijk staat aan gierig. Pay Games heten de spelen inmiddels in de volksmond.

Is vijf miljoen het laatste bod van de gemeente? Gaat de geldkraan dicht boven dat bedrag en de stichting Gay Games failliet? Bij faillissement moeten curatoren onderzoek doen naar eventueel wanbeleid van bestuurders en kunnen zij hen aansprakelijk stellen voor het tekort. In 1994 moest de stichting Wereldruiterspelen uitstel van betaling aanvragen na een vergelijkbaar debacle. De drie bestuurders van het hippisch feest legden vervolgens zelf tonnen op tafel om een deel van het tekort weg te werken.

Je kunt je als bestuurder verzekereren tegen aansprakelijkheid wegens wanbeleid. Daar zal de Gay Games toch niet op bezuinigd hebben.

    • Menno Tamminga